Рилският манастир е един от най-красивите манастири у нас. Освен

...
Рилският манастир е един от най-красивите манастири у нас. Освен
Коментари Харесай

Рилският манастир крие няколко страхотни тайни

Рилският манастир е един от най-красивите манастири у нас. Освен прелестната архитектура, той притегля българите и чужденците и с богатата си история. Това е едно от местата, изиграли основна роля по време на турското иго за това езикът, духът и изобщо народът ни да се резервира и запази. Рилският манастир крие и няколко секрети.

Фреските в църквата на манастира, която е впечатляваща, са направени от разнообразни художници, измежду които и Захари Зограф. Сред историческите персони, които са се обучавали в манастира са Паисий Хилендарски и Неофит Рилски.

Друга от тайните на светата обител е фактът, че библиотеката в манастира съдържа над 30 хиляди книги и ръкописи. Рилският манастир е разгласен от ЮНЕСКО за културно-историческо завещание през 1983 година. В манастира има два музея, които съдържат редица забавни църковни предмети.

Сред тях е най-впечатляващият – рилският кръст. Това двустранно разпятие е гравирано с 140 древен подиуми в дребен вид. На тях са изобразени над 600 човешки фигурки. За да бъде основан този кръст брат Рафаел прекарва дълги години в работа над тези прецизни елементи, само че също по този начин губи зрението си, откакто приключва творбата си.

Може би най-любопитната от всички секрети е тази, че на няколко километра от манастира се намира и гробът на Св. Иван Рилски. Той е в черква, издигната пред дребната пещера, в която светецът е живял като аскет. В дъното на пещерата има стеснен отвор. Поверието гласи, че в случай че човек успее да мине през него, то той се е пречистил от всичките си грехове, а в случай че не успее – то той е виновник.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР