Полярното сияние, породено от най-силната магнитна буря в последните 20

...
Полярното сияние, породено от най-силната магнитна буря в последните 20
Коментари Харесай

Полярното сияние озари и небето над София СНИМКА

Полярното зарево, подбудено от най-силната магнитна стихия в последните 20 години, е очевидно и в небето над София. Това споделиха жители, станали очевидци на явлението, обагрило небесния свод в алено. То било снимано от региона на софийския парк " Въртопо ", пишат от Meteo Bulgaria.

Днес то бе видяно и над обитаеми места в Северна България, измежду които такива в Разградско, Лом, Монтана, Годеч.

Най-силната магнитна стихия за последните 20 години удари Земята през днешния ден. Предупреждение за това бе издадено от Центъра за прогнозиране галактическото време на Съединени американски щати по-рано денем. Както е известно, по време на дейната си фаза Слънцето изхвърля огромни маси от плазма и откакто потокът от частици стигне до планетата ни, той бомбардира земната атмосфера, пораждайки по този метод геомагнитна стихия.

Според учените от Центъра, интензитетът на актуалното изригване ще е толкоз сериозен, че е напълно допустимо Полярното зарево (породено от навлизането на частици слънчева плазма във високите пластове на атмосферата) да бъде очевидно в по-северните страни в Европа. Прогноза имаше, че ще има опция да бъде забелязано и у нас, което стана факт тази нощ.

В началото на ноември предходната година в България също можеше да се следи Полярно зарево, което обагри небето в алено. То бе очевидно от разнообразни точки на страната с невъоръжено око.

Снимка: Людмил Гълъбинов/ Meteo Bulgaria
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР