Рибена чорба - курбан бе раздаден за Петровден в метох

...
Рибена чорба - курбан бе раздаден за Петровден в метох
Коментари Харесай

Рибена чорба - курбан за Петровден, раздадоха в метох „Орлица“ над гр. Рила

Рибена супа - курбан бе раздаден за Петровден в метох " Орлица " над гр. Рила. Службата води Адрианополския свещеник Евлогий, свещеник на Рилския манастир, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

В черквата " Св. Св. апостоли Петър Павел " на 29 юни 1469 година са пренощували нетленните мощи на Св. Йоан Чудотворец при връщането им от Търново в Светата Рилска обител.

След службата, адрианополския свещеник благослови курбана и хлябовете на 50-та миряни, пристигнали за храмовия празник. След това те насядаха по сенките, с цел да обядват.

Метохът е един от 50-те метоси на Светата Рилска обител през Възраждането, давал заслон на поклонниците, поели пътя за манастира, който отстои на 18 км. от тук. А самият метох е на към 3 км. над гр. Рила.

В еднокорабната черква със фрески са изобразени пренощуването на мощите, успението на Йоан Рилски и сцената, на която цар Петър го моли да се върне към светския живот. Според легендата двамата били на двете скали на входа на Рилското корито, извисяващи се от двете страни на река Рилска./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР