Решението на щатския секретар на Мейн Шена Белоус, демократ, със

...
Решението на щатския секретар на Мейн Шена Белоус, демократ, със
Коментари Харесай

Втори щат изважда Тръмп от избирателните списъци. Започва ли съде...

Решението на щатския секретар на Мейн Шена Белоус, демократ, сигурно ще разпали плевел народен спор за това дали на републиканския кандидат-президент би трябвало да бъде разрешено да заема още веднъж властта, написа " Politico ".

Решението трансформира Мейн във втория щат в границите на две седмици, който дисквалифицира кандидатурата на Тръмп заради конституционната възбрана за заемане на служба от лица, които са подкрепяли или " взели участие в протест или въстание ". Миналата седмица да взе участие в първичните избори на републиканците в щата по силата на сходно пояснение на 14-та корекция.

Решението на Белоус от четвъртък усилва натиска върху Върховния съд на Съединени американски щати да се намеси и да реши дефинитивно ориста на Тръмп - както Колорадо се обърна към съдиите с молба тази седмица.

За разлика от решението в Колорадо, това решение идва от обособен чиновник, обвързван с Демократическата партия. А Мейн, за разлика от Колорадо, през последните години беше поле за президентска битка; по силата на необикновен щатски закон той даде един от гласовете си в Избирателната гилдия за Тръмп и през 2016 година, и през 2020 година

Тръмп побърза да нападна решението, като негов асистент го назова " партийна интервенция в изборите ". Но отстраняването му от вота в два щата остава ярка илюстрация на дълбоката му правна и политическа накърнимост.

 

" Взимам поради, че в никакъв случай претендент за президент не е бил лишаван от достъп до бюлетината въз основа на раздел трети от Четиринадесетата корекция ", написа Белоус, защитавайки решението си. " Също по този начин обаче взимам поради, че нито един претендент за президент до момента не е взел участие във въстание ".

Почти несъмнено е, че решението ще бъде обжалвано от Тръмп. Но ставайки вторият щат, който изхвърля Тръмп от изборните описи, то бележи значим стадий в напъните на деятелите да не разрешат на Тръмп да се стреми още веднъж към Овалния кабинет - излизане от рамките от изолиран случай в един щат до началото на модел.

В отбрана на своето решение Белоус на моменти оферираше мощни причини, свързани с политическото държание на Тръмп.

 

" Случайните молби на Тръмп бунтовниците да бъдат мирни и да поддържат правоприлагащите органи не ваксинират дейностите му ", написа тя. " Тръмп е бил наясно със зародиша, положен от многомесечните му старания за делегитимиране на демократичните избори, и по-късно е избрал да възпламени искрата ".

 

Активисти и гласоподаватели са подали многочислени правосъдни искове в цялата страна, в които настояват, че Тръмп не може да заема длъжността си според " клаузата за въстание " в 14-ата корекция на Конституцията. Тази уговорка гласи, че на всеки, който е " взел участие във въстание или протест ", откакто е положил клетва в поддръжка на Конституцията, се не разрешава да заема какъвто и да е държавен пост.

Решението на Белоус последва траяло с часове чуване в щата по-рано този месец, в което юристите на Тръмп твърдяха, че тя няма право да взема решение за допустимостта на Тръмп и че той не е взел участие или подпомагал въстание.

Но законът на щата Мейн на процедура задължава Белоус да извършва квазисъдебна роля за оборване на изборните права, каквато доста от сътрудниците ѝ нямат, написа изданието. 

В изказване представителят на акцията на Тръмп Стивън Чунг нападна Белоус като " някогашен юрист на ACLU, гневен левичар и хиперпартиен демократ, подкрепящ Байдън ". Той съобщи, че акцията " бързо ще подаде правно несъгласие в щатския съд, с цел да предотврати влизането в действие на това грубо решение в Мейн ".

Вторият щат, който се базира на 14-ата корекция, с цел да не допусне Тръмп до изборите, прави още по-вероятно, че най-висшият съд в страната ще се намеси, с цел да се произнесе по разногласието. Съдиите от Колорадо означиха, че е малко евентуално да имат последната дума.

" Ние също по този начин сме наясно, че се движим в неразучена територия и че този случай показва няколко въпроса, които вършат усещане за първи път ", написа болшинството в Колорадо. Съдът в Колорадо краткотрайно спря осъществяването на личното си решение, с цел да даде време на Тръмп да апелира пред Върховния съд.

В обяснението си Белоус се базира на делото в Колорадо, като написа, че нейното " решение скоро може да бъде обезсилено от решение на Върховния съд на Съединените щати ", като прибавя, че този факт " не ме освобождава от отговорността да работя ".

Също по този начин в сряда Върховният съд на щата Мичиган постанови, че Тръмп може да се яви на първичните избори в щата, като откри, че държавният секретар там не е имал пълномощията да вземе това решение.

 

Макар и да съставлява доста юридическо главоболие, решението на Колорадо в допълнение сплоти републиканците на страната на Тръмп. След решението президентът Джо Байдън съобщи, че е " явно ", че Тръмп е подкрепял въстание, само че че " дали 14-ата корекция е използвана, ще оставя на съда да вземе това решение ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР