Решението на местния парламент е в отговор на писмо от

...
Решението на местния парламент е в отговор на писмо от
Коментари Харесай

ОбС-Бургас даде зелена светлина за разкриването на филиал на МГУ в Бургас

Решението на локалния парламент е в отговор на писмо от ректора на МГУ „ Св. Иван Рилски “ проф. Ивайло Копрев

Общинският съвет даде единомислеща поддръжка на докладната бележка на кмета за разкриване на филиал на Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “ в Бургас. Решението на локалния парламент е в отговор на писмо от ректора на МГУ „ Св. Иван Рилски “ проф. Ивайло Копрев с искане за откриване на филиал в морския град и резултат от срещи сред Община Бургас, университета и бизнеса, определящи го като фактор за районно развиване и обезпечаване на висококвалифицирани фрагменти с инженерна подготовка.

Точката бе импортирана като изключителна на днешната сесия на локалния парламент от името на кмета Димитър Николов и бе призната с 48 гласа „ за “.

„ Това е късмет за младежите в Бургаски район да получават обучение по специалности, които липсват в университетите, които работят на територията на Бургас и по този начин да създадем още една крачка в политиката на града за привличане на висши образователни заведения и задържане на младежите на наша територия. Не е елементарно, само че си заслужава напъните “, показа кметът Димитър Николов.

„ Ние сме подготвени да спомагаме със сграден фонд. Дори вършим огромно изследване за създаване на нов кампус с общежитие, където да приютим тези филиали. Но, съществуващите здания в града разрешават и в този момент да бъде приютен този филиал, в това число и финансиране за издръжката му, до момента в който укрепне. Скоро приказвах с ректора на НХА и той съобщи, че на филиала в Бургас към този момент не е нужна финансовата поддръжка от Общината, тъй като приходите им са задоволителни да се самоиздържат “, добави още кметът.

Бившият шеф на РУО-Бургас Виолета Илиева, която е и консултант от ГЕРБ добави още детайлности. „ Присъединявам се към препоръчаното в докладната бележка за откриване на специалности в това висше образователно заведение в двете професионални посоки, които се оферират. Първото професионално направление е Електротехника, електроника и автоматизация. То включва две посоки от листата за специалностите и специалностите в междинното обучение – Електротехника и енергетика и Електроника, автоматизация, отзивчиви и компютърни технологии. В последните две посоки се прави банкет в професионалните гимназии и междинните учебни заведения с професионални паралелки в над 70% от учебните заведения. Това значи, че огромна част от нашите възпитаници получават познания в междинното обучение по това направление, по което се предлага образование във филиала на  Минно-геоложкия университет " Св. Иван Рилски ". Следвайки правилата за методичност, поредност и последователност при изработването на образователните проекти и образователните стратегии, това значи, че огромна част от образователното обучение в междинното обучение ще бъде надградено със същото образователно наличие, единствено че на по високо академично равнище “, сподели Виолета Илиева.

Второто професионално образование, което се предлага във филиала, е Изследване и изследване на потребни изкопаеми. „ Искам да напомня, че през 1953 година в Бургас се разкрива първото учебно заведение за трудови запаси. То е за две специалности – миньор и обогатител. Приемът е след 7 клас и образованието е с дълготрайност 2 години. След 3-4 години това учебно заведение се трансформира в Техническо професионално учебно заведение, а след още 3-4 се трансформира в Средно професионално техническо учебно заведение по минно дело. С това название то продължава да съществува над 20 години. След това му се дава обособена постройка, а преди този момент в постройката на сегашната библиотека „ Пейо Яворов “. Отчитайки значимостта на минното дело и подготовката на фрагменти за мина Върли бряг и мина Черно море за учебното заведение, е обособена специфична постройка в ж. к. „ Меден рудник “. След това е обединено с това за корабостроене и машиностроене. През 2003 година то се трансформира в Професионална техническа гимназия. Така че и за второто професионално направление ние имаме учебно заведение, което е първоприемник на тези обичаи по минно дело. А за първото направление в Бургас има развита стройна, постоянна мрежа от професионални учебни заведения “, обясни Виолета Илиева.

В Югоизточния район, който се отличава с икономическа и бизнес интензивност, има дефицит на висококвалифицирани инженери, които са търсени на районния пазар на труда, в държавната и общинска администрация, в огромните и в дребните предприятия.

От друга страна настоящите в Бургас висши учебни заведения имат различен профил и оставят непокрити тези кадрови ниши. Специалностите, които филиалът възнамерява да разкрие, не дублират съществуващи във висшите учебни заведения на района. Предложението е в бургаския филиал на МГУ да се образоват студенти в образователно-квалификационна степен „ Бакалавър “ в професионално направление „ Електротехника, електроника и автоматика “ и в образователно-квалификационна степен „ Бакалавър “ в професионално направление „ Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми “.

Откриването на филиал на МГУ в Бургас е в синхрон със Закона за висшето обучение, Стратегията за развиване на висшето обучение в Република България 2021-2030 година, Националната карта на висшето обучение и Плана за интегрирано развиване на община Бургас 2021-2027 година и ще способства за разширението на опциите за образование и привличане на младежи в града и реализацията на сполучливи стратегии в образованието и науката.

Минно-геоложкият университет „ Св. Иван Рилски ” е единственото висше учебно заведение в страната, което обезпечава обучение в региона на изследването, добива и преработката на минерални и енергийни първични материали. В него се образоват студенти по всички просветителни степени, като по дълготрайност и обсег подхождат на степените, давани в университетите в Европа и Съединени американски щати. В МГУ се приготвят инженери по геоложки, минни и електромеханични специалности, организират се фундаментални и приложни научни проучвания и се реализират всички форми за следдипломна подготовка.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР