Рекламираните мерки не достигат до бизнеса и хората, заяви кандидатът

...
Рекламираните мерки не достигат до бизнеса и хората, заяви кандидатът
Коментари Харесай

Станислав Младенов: Държавната помощ за бизнеса е добра, когато дойде навреме

Рекламираните ограничения не доближават до бизнеса и хората, съобщи претендентът за депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ в 23 МИР Орлин Ваташки

Държавната помощ за бизнеса е добра, когато пристигна в точния момент. Иначе няма никаква изгода от нея. Това е безспорен стопански неуспех на държавното управление на ГЕРБ. Това сподели Станислав Младенов, претендент за депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ от 25 МИР и представител на консултантския бизнес, по време на полемиката на тематика " Икономика в условия на КОВИД-19. Икономически ограничения на Българска социалистическа партия за превъзмогване на последствията от пандемията ". В нея взеха присъединяване лидерът на листата в 23 МИР Христо Проданов, претендентите за народни представители Орлин Ваташки от 23 МИР и Димитър Данчев от 24 МИР. Също и евродепутатът от Българска социалистическа партия Цветелина Пенкова. Модератор на полемиката беше Жельо Бойчев.

„ Една година след началото на пандемията от КОВИД-19 обстановката у нас по никакъв начин не е розова. Бяха оповестени редица процедури за разпределяне на безплатни средства за подкрепяне на дребния и междинния бизнес. Но сумите, които държавното управление необятно прокламираше, не бяха изплатени “, съобщи Младенов.

„ Имаме рекламиране на ограничения, които действително не доближават до бизнеса и хората. Една година по-късно към момента се работи върху разпоредбите и процедурите “, сподели Орлин Ваташки, който е финансов специалист.

По думите на Станислав Младенов сега страната работи единствено с европейски пари и това е повода за огромното закъснение на средствата към бизнеса. „ Крайно време е, и ние от Българска социалистическа партия бихме го предложили, да приказваме за процедури, които са с национални средства “, съобщи той.

„ Ние ще дадем опция за бързо финансиране на микро и макро предприятията посредством Българската банка за развиване “, добави Ваташки.

Той беше безапелационен, че са нужни бързи решения за хората. “БСП разчита на хора, които са специалисти в своя бранш “, сподели още Орлин Ваташки.

Цветелина Пенкова направи относителен разбор на обстановката в България и близки до нас страни. „ В огромна част от европейските страни подпомагането, което се отпуска за бизнеса, е под формата на грантове – безплатна помощ “, сподели тя.

Пенкова даде образец със Словения, където концепцията на тази помощ е да се подкрепят 100% от разноските за чиновници. „ Там не приказваме за мярка 60/40, както тук, а за 100% подкрепяне за разноските за чиновниците, с цел да може да се резервира заетостта и да се продължи активността на съответните предприятия “, изясни тя и добави, че в Словакия страната поема 50% от наемите на компании, които са наели търговски площи.

„ В Хърватия, която няма толкоз сериозен размер от средства, които може да отпусне, има доста ясно изразен фокус върху стратегически значими браншове и браншове – туризъм, дребни и междинни предприятия, на който се отпускат безлихвени заеми. В сферата на селското стопанство и земеделието, които те са определили като основни, се дават грантове в размер на 14 милиарда евро “, съобщи още Цветелина Пенкова.

Участниците в полемиката се сплотиха към мнението, че има голямо разминаване сред непрестанно заявените от държавното управление суми за поддръжка и действително разплатените средства до фирмите.

Според тях при нас средствата са незадоволителни и ненавременни, в съпоставена с помощта и ограниченията в останалите европейски страни. Една година след началото на пандемията, шумно рекламираните акции за безплатна поддръжка и атрактивни гаранционни схеми занапред започват. Правилата за кандидатстване са извънредно усложнени, натоварват бизнеса и самата администрация с голям брой безсмислени информации и процедури.

Кандидатите за народни представители от „ Българска социалистическа партия за България “ установяваха цялостен неуспех на държавното управление на ГЕРБ в политиката по поддръжка на бизнеса и предпазване на капацитета на българската стопанска система в тази пандемична рецесия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР