Регионалното правителство на Каталуния обяви, че прехвърля на училищата решението

...
Регионалното правителство на Каталуния обяви, че прехвърля на училищата решението
Коментари Харесай

Училищата в Каталуния сами ще решават какъв процент от обучението им да е на испански език

Регионалното държавно управление на Каталуния разгласи, че трансферира на учебните заведения решението какъв % от образованието им да бъде на испански език. Това беше оповестено единствено два дни преди да изтече крайният период, подложен от Висшия съд на Каталуния, с който 25% от образованието в учебните заведения на самостоятелния район би трябвало да станат наложително на испански език.

След месеци на разногласия, обвинявания и закани към централното държавно управление, че Каталуния няма да се подчини, бе препоръчано решение, подкрепено от „ Републиканската лява партия на Каталуния ” на Ориол Жункерас, опозиционната „ Социалистическа каталунска партия “ отпред със Салвадор Ила и „ Общо можем “.

То обаче не получи поддръжката на съдружният сътрудник в локалното държавно управление на Пере Арагонес- „ Заедно за Каталуния “ на Карлес Пучдемон, съгласно който каталунският би трябвало да продължи да е главен език на образование, а правораздаването не трябва да се меси.

Промяната в Закона за езиковата политика, който е в действие от 1998 година насам обаче не значи, че каталунският няма да продължи да е водещ, както и не подсигурява, че 25% от образованието ще е на испански език, поради метода, по който е препоръчано решението.

Тепърва следва да се вършат социологически изследвания за потребностите на просветителната система, както и кой е пожеланият език, на който поддържат връзка младежите. Според едно от тях, оповестено от Омбудсмана на Каталуни, това е испанският, само че данните бяха отхвърлени като погрешни от локалната власт.

Пере Арагонес пази тезата, че това е " положително съглашение ", което се употребява с " доста необятен политически консенсус " и ще продължи да подсигурява превес на каталунския, само че ще обезпечи „ съответно наличие и на испанския език “, като метод за научаването му.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР