Упорството на собственика на прочутата къща на държавника Иван Гешов

...
Упорството на собственика на прочутата къща на държавника Иван Гешов
Коментари Харесай

Наркомани подпалили 100-годишната къща на бившия премиер Гешов?

Упорството на притежателя на фамозната къща на държавника Иван Гешов да не я поддържа може да принуди общината в София да я откупи. Идеята стартира кметът на регион “Средец ” Трайчо Трайков. Домът на премиера на България от 1911 до 1913 година, планиран от огромния български проектант Никола Лазаров, пламна преди дни.

Прочутият политик, роден в Манчестър, избира за място на своята къща през 1905 година гърба на
остарялото столично кино “Одеон ”. Спори се дали фамилията на Гешов, който е бил и 10 пъти министър, ръководител на Българска академия на науките, създател на БЧК, в действителност е обитавало тази къща.

Неоспорим факт обаче е, че архитектурата ѝ съперничи на дворцовите парцели в София. Архитектът Лазаров проектира днешния Военен клуб на бул. “Руски ”.

Къщата през всички тези 100 години минава от един притежател на различен, а от 1978 година е монумент на културата от локално значение. Изоставена от найновите си притежатели, приземният етаж на дома на Гешов пламна преди дни.

“Може общината да купи постройката или да я отчужди. Може и да се учреди ипотека в тежест на притежателя и по този начин да се финансира възобновяване ѝ ”, изясни другите разновидности кметът Трайков.

" В момента се апелира Подробния организационен проект за парцела. Столична община може да предприеме стъпки едвам след привършване на делото и влизане на проекта в действие ", сподели той.

Къщата на бул. “Патриарх Евтимий ” 7 е запусната от години. Според съседи в нея се събират наркомани и клошари, които подвигат звук всяка вечер.

Най-вероятно те са провокирали и пожара. Собственик е акционерното сдружение “Артемида - БСИ ".

Фирмата е основана през 2000 година под името “Бексим ”, само че след 2 години го сменя. Тя придобива този монумент на културата от общинската компания “Софийски парцели ”, както и други апетитни парцели. Схемата е същата, по която общинското сдружение влизаше в покупко-продажби за скъпи парцели в центъра - прави взаимно сдружение, парцелът се апортира в него, по-късно “Софийски парцели ” се изтегля, а парцелът остава благосъстоятелност на съдружника.

Не е известно каква е била цената на договорката, само че “Артемида - БСИ ” има още скъпи парцели. Например магазин от 74 квадрата на площад “Славейков ” е добит по същата скица за 15 633 лева, т.е. по 211 лева за квадрат, когато междинната цена в центъра тогава е 1500 евро.

Фирмата неотдавна не съумя да продаде сходен парцел за впечатляващите 3,2 млн. лева - магазин на бул. “Витоша ” 39 от 224 квадратни метра.

Сделката беше оповестена от частен правосъден реализатор, само че настоящето управление на “Софийски парцели ” съумя да я стопира.

През 2004 година “Артемида - БСИ ” разгласи, че ще строи 7-етажен хотел на мястото на Гешовата къща, като ще я вгради в него. По-късно, когато показа архитектурните проекти, се оказа, че къщата просто ще бъде “маркирана ” върху предната фасада на хотела. Тогава е изменен и устройственият проект на карето, с цел да се позволи сходно строителство. Фирмата закъсня със градежа на хотела, което разреши на основния проектант на София Здравко Здравков години по-късно да промени проекта и да понижи етажността до размерите на къщата.

Фирмата апелира, само че след дълги правосъдни разногласия, Върховен административен съд удостовери заповедта.

След това арх. Здравков издаде заповеди за главен ремонт, за консервация и реставраци. Всички те бяха обжалвани от притежателя и влязоха в действие доста по-късно, откакто бяха доказани от Върховния административен съд.

Тъй като компанията не направи нищо, бе издадена заповед за наложително слагане на защитна мрежа върху фасадата и спешна консервация. Тя също бе обжалвана и мрежата бе сложена едвам откакто съдът удостовери заповедта.

“Артемида - БСИ ” прави опити да продаде добитите парцели в центъра на София.

Освен този на “Витоша ” 39 тя има и магазин от 154 квадрата на номер 52 на същия бул.. Тази договорка също бе осуетена от “Софийски парцели ” с претекста, че има правосъден спор за собствеността.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР