Реформа на правосъдното министерствоЩе се провеждат едновременно във всички висши

...
Реформа на правосъдното министерствоЩе се провеждат едновременно във всички висши
Коментари Харесай

Бъдещите юристи на единни държавни изпити

Реформа на правосъдното министерство
Ще се организират по едно и също време във всички висши учебни заведения със компетентност “Право”

За идната академична година

Единни държавни изпити при завършването си да държат всички студенти от магистърски стратегии по специалността “Право” във всички юридически факултети в страната. Това е залегнало в нова Наредба за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността “Право” и професионална подготовка “юрист”, качена за публично разискване от правосъдното министерство. Предвижда се новите правила да влязат в действие за академичната 2023-2024 година

Докато приемът за една от специалностите с най-голям бал в родните университети остава без смяна: посредством приемни изпити или с оценки от матура, съгласно избора на дадения вуз, то при завършването изпитите ще бъдат по конспект, одобрен от отрасловия министър, планува новият документ. Той има за цел да актуализира остарялата разпоредба от 1996 година

Спорен него образованието на студентите по специалността “Право” приключват с полагане на национални държавни изпити по публичноправни, по гражданскоправни и по наказателноправни науки. Те ще бъдат писмени и устни.

Писменият е неизвестен и се състои в решение на проблем. Той се организира в постройката на съответното висше учебно заведение и продължава 4 астрономически часа. Полага се по едно и също време във всички висши учебни заведения, които организират образование по специалността “Право”. Датата и часът на провеждането му се дефинират от министъра на правораздаването.

Устният държавен изпит се организира в 14-дневен период след оповестяването на резултатите от писмения изпит. При огромен брой изпитвани студенти той може да продължи повече от един ден.

Преди няколко дни правосъдният министър Надежда Йорданова изясни, че обединен изпит е нужен, с цел да стане допустимо завършващите “Право” да дават отговор на обединен стандарт. Така, по думите ѝ, оценките от държавния изпит от всички факултети: четворка, шестица, петица и прочие, ще значат едно и също.

Специалността “Право” е от контролираните специалности и е натоварена с упования да дава отговор на високи условия, което постанова се извод за потребност от предприемане на промяна в юридическото обучение, написа в претекстовете към новата разпоредба.

Заложено е още образование по “Защита на правата на човека” и “Организация на правораздаването и правозащитните институции”, планувана е образователна процедура от втори до пети курс, която ще е не по-малко от четири седмици годишно по дисциплини, изучавани през съответната година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР