Google отпуска 1 милион долара за стипендии на млади учени,

...
Google отпуска 1 милион долара за стипендии на млади учени,
Коментари Харесай

Google отпуска 1 милион долара за стипендии на млади учени към INSAIT

Гугъл отпуска 1 милион $ за стипендии на млади учени, които работят в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) , оповестяват от МОН.

Приетите докторанти ще имат опция да работят в България с научни ръководители от INSAIT и от Гугъл Research по тематики от съвместен интерес. Финансирането ще помогне за усилване на фокуса в области на изкуствения разсъдък като огромни езикови модели, компютърно зрение, обработка на натурален език и машинно образование.

Заедно с целевото финансиране Гугъл дава и свободен достъп до свои мощни изчислителни мощности под формата на тензорни процесори от последно потомство на INSAIT, което се равнява на почти 1 млн. $.

Институтът става една от дребното организации в света, които ще имат възможност до профилираните компютърни мощности на Гугъл за основаване на генеративен изкуствен интелект. Малко научни организации въобще имат сходна техника. Предоставеният запас от Гугъл за INSAIT е с начална стойност от 2 милиона $ и може да доближи десетки милиони $ на година.

За оповестяването на финансирането е дошъл персонално вицепрезидентът на Research в Гугъл DeepMind доктор Слав Петров. Той дружно с министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, създателя и теоретичен шеф на INSAIT проф. Мартин Вечев и Борис Георгиев, шеф на Гугъл Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия, са оповестили дарението на откритието на Гугъл Cloud Day в София.

На форума са обсъждани тематики като най-новите трендове в облачните технологии, ефикасното потребление на AI технологиите в образованието, обществения бранш и бизнеса.

" Случващото се през днешния ден е доказателство, че в България може и се основава теоретичен артикул на международно равнище. Постигнатото от INSAIT за толкоз малко време е впечатляващо и точно по тази причина страната ще продължи да поддържа поредно института ", акцентира Галин Цоков.

Според него тези спомагателни средства са в региона на точните науки и да им дадем опция да се развият и работят на международно равнище " от България.
 Студенти от 56 страни аплайваха за летен стаж в българския INSAIT
Студенти от 56 страни аплайваха за летен стаж в българския INSAIT

Одобрените са под 3% или едвам 23-ма студенти

Борис Георгиев напомни, че при откриването на INSAIT през април 2022 година Гугъл е подкрепил института с 250 хиляди $ за докторантски стипендии.

INSAIT гледа с оптимизъм към разширение на партньорството и бъдещи взаимни планове. Решението за увеличеното финансиране е взето на най-високо равнище в Гугъл след разглеждане на резултатите на INSAIT за последните 2 години, стана ясно още по време на събитието.

" Тази спомагателна поддръжка значи доста за нас. INSAIT продължава да се разраства с бързи темпове и чакаме да разтеглим и засилим партньорството си с Гугъл през идващите години ", сподели проф. Мартин Вечев, създател и теоретичен шеф на INSAIT.

" Източна Европа има необикновен капацитет за принос в региона на AI - все пак през днешния ден районът е доста по-слабо показан в проучванията в региона. Надяваме се, че това съдействие освен да послужи за построяването на по-разнообразна и приобщаваща световна екосистема за AI, само че и да даде опция за нови пробиви в региона, които ще бъдат от директна изгода за района, " уточни доктор Слав Петров.

Само за две години INSAIT издаде десетки научни публикации в региона на изкуствения разсъдък на водещи конференции, в това число NeurIPS, CVPR, ICCV, ICLR и AISTATS.

Това е и първата институция в Източна Европа, която се причисли към ELLIS - най-престижната европейска мрежа за проучвания в региона на AI.
 INSAIT получава 1 млн. щатски $ подаяние от Amazon Web Services
INSAIT получава 1 млн. щатски $ подаяние от Amazon Web Services

Гигантът оцени българският проучвателен институт за достиженията му на международно равнище
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР