Google отпуска един милион долара за стипендии на млади учени,

...
Google отпуска един милион долара за стипендии на млади учени,
Коментари Харесай

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени у нас

" Гугъл отпуска един милион $ за стипендии на млади учени, които работят в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, който е към Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Това е едно от най-големите сходни дарения в международен мащаб за софтуерния колос през 2024 година, а за оповестяването му в България дойде вицепрезидентът на Research в Гугъл DeepMind доктор Слав Петров. Той дружно със служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, с създателя и теоретичен шеф на INSAIT проф. Мартин Вечев и с Борис Георгиев, шеф на Гугъл Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия, оповестиха дарението на конгрес на компанията в София.

Това е първото сходно събитие на компанията за България. В него вземат участие специалисти, бизнес водачи и иноватори, които разискват най-новите трендове в облачните технологии, ефикасното потребление на технологиите на изкуствения разсъдък в образованието, в обществения бранш и бизнеса.

" Случващото се през днешния ден е доказателство, че в България може и се основава теоретичен артикул на международно равнище ", сподели министър Цоков. По думите му е показателно, че компании, които са съперници в разнообразни области, влагат средства в една научна организация и са уверени в резултатите, които реализира тя. " Постигнатото от INSAIT за толкоз малко време е впечатляващо и по тази причина страната ще продължи да поддържа поредно института към Софийския университет, а тези спомагателни средства са опция да задържим най-изявените български гении в региона на точните науки и да им дадем опция да се развият и работят на международно равнище от техния дом - България ", акцентира министър Цоков. Той заяви, че над 200 000 български възпитаници употребяват облачните технологии на " Google ", а инструментите на компанията с изкуствен интелект в региона на образованието пестят часове административна работа на шефове и учители.

" При откриването на INSAIT през април 2022 година " Google " подкрепя института и с 250 000 щадски $ за докторантски стипендии. Постигнатите резултати от INSAIT за това време са неповторими и ни дават убеденост да увеличим финансирането за стипендии близо четири пъти и то да доближи един милион щатски $ ", сподели Борис Георгиев. По думите му в института към Софийския университет се вършат проучвания на международно равнище и компанията гледа с оптимизъм към разширение на партньорството и за бъдещи взаимни планове. Решението за увеличеното финансиране е взето на най-високо равнище в " Google " след разглеждане на резултатите на INSAIT за последните две години. 

В рамките на отпуснатите стипендии признатите докторанти ще имат опция да работят в България с научни ръководители от INSAIT и от " Google " Research по тематики от съвместен интерес. Финансирането ще помогне за усилване на фокуса на българския институт в основни области на изкуствения разсъдък, като огромни езикови модели, компютърно зрение, обработка на натурален език, машинно образование и други. Заедно с целевото финансиране " Google " дава и извънреден и свободен достъп до свои характерни мощни изчислителни мощности (тензорни процесори от последно поколение) на INSAIT, което се равнява на почти 1 милион $.

" Високо ценим доверието на " Google " в задачата на INSAIT. Тази спомагателна поддръжка значи доста за нас, защото удостоверява, че INSAIT е на прав път в построяването на институт за изкуствен интелект и информатика на международно равнище. INSAIT продължава да се разраства с бързи темпове и чакаме да разтеглим и засилим партньорството си с " Google " през идващите години “, сподели проф. Мартин Вечев, който е създател и теоретичен шеф на INSAIT.

Българската научна организация става и една от дребното в света, които ще имат опция да употребяват профилираните компютърни мощности на " Google " за основаване на генеративен изкуствен интелект. Достъпът до тях мъчно може да бъде изчислен като финансови средства, защото малко научни организации въобще имат сходна техника. Предоставеният запас от " Google " за INSAIT е с начална стойност от два милиона $ и може да доближи десетки милиони долари на година.

" Източна Европа има необикновен капацитет за принос в региона на изкуствения разсъдък, само че все пак през днешния ден районът е доста по-слабо показан в проучванията в региона. Усилия за превъзмогването на това предизвикателство са освен вярната посока, а са от решаващо значение, в случай че желаеме изкуствения разсъдък да бъде технология, която да е от изгода за всички. Надяваме се, че това съдействие освен ще послужи за построяването на по-разнообразна и приобщаваща световна екосистема за изкуствения разсъдък, само че и да даде опция за нови пробиви в региона, които ще бъдат от директна изгода за района ", сподели доктор Слав Петров.

Само за две години INSAIT реализира сериозен прогрес и се откри като институт на международно равнище. Бяха оповестени десетки научни публикации на водещите конференции в региона на изкуствения разсъдък, в това число NeurIPS, CVPR, ICCV, ICLR, AISTATS и други. INSAIT също по този начин съумя да притегли водещи учени от България и света - както преподаватели, по този начин и постдокторанти, и докторанти. Това е и първата институция в Източна Европа, която се причисли към ELLIS - най-престижната европейска мрежа за проучвания в региона на изкуствения разсъдък, припомниха от института.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР