Реакторите на Seaborg генерират електричество без да отделят въглероден диоксид(снимка:

...
Коментари Харесай

Samsung ще строи плаваща АЕЦ заедно с датчани


Реакторите на Seaborg генерират електричество без да отделят въглероден диоксид
(снимка: Seaborg)

Корейският софтуерен колос Samsung се занимава освен с електроника, само че и с други, не по-малко съществени планове. П одразделението Samsung Heavy Industries има намерение да построи плаваща нуклеарна електроцентрала край крайбрежията на Корея. Предполага се, че в плана ще взе участие и датската компания Seaborg.

Samsung към този момент е подписала меморандум за планове със Seaborg – прочут разработчик на компактни реактори с разтопени соли (CMSR) – за създаване на плаваща нуклеарна електроцентрала с потребление на авангардната технология.

Реакторите CSMR могат да генерират електричество относително дейно, без да отделят въглероден диоксид. Те са доста по-компактни от класическите нуклеарни реактори и са използвани във всевъзможни планове, които изискват относително по-малко количество сила. В същото време такива станции са доста постоянни.
още по темата
Още тази година Samsung Heavy Industries възнамерява да създаде, дружно с Seaborg, плаваща атомна електроцентрала с мощ до 800 MW. Известно е, че електричеството от станции от този вид се смята за най-благоприятен източник на сила за производството на водород и амоняк.

„ Очакваме комерсиализацията на офшорни атомни електроцентрали да бъде ускорена посредством софтуерно съдействие със Samsung Heavy Industries, която е световна корабостроителна компания ”, споделят от Seaborg пред Business Korea.

Според представители на Samsung, в близко бъдеще компанията ще се концентрира върху създаването на новаторски артикули, основани на „ безвъглеродни ” технологии – от възобновима до нуклеарна сила. В началото на тази година президентът на Република Корея Мун Дже-Ин съобщи, че атомните електроцентрали ще останат главният източник на сила в страната през идващите 60 години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР