Разум, отговорност, стабилност, свобода, има как, можем - тези думи

...
Разум, отговорност, стабилност, свобода, има как, можем - тези думи
Коментари Харесай

Изборна кампания 5. 0: приказки за референдуми и надежда за избиратели в малките градове

Разум, отговорност, непоклатимост, независимост, има по какъв начин, можем - тези думи ще преследват гласоподавателите от клипове, плакати, листовки и билбордове в идващия месец, когато следва петата подред предизборна акция в границите на две години. Формално началото ѝ е през днешния ден, въпреки в действителност за трите месеца битие на 48-ото Народно заседание парламент тя на практика не е серпантина.

Спиралата от избори в последните две години и мъчителните несполучливи опити за намиране на управническа формула изправят партиите пред нуждата да търсят нови решения, колкото и невъзможни да наподобяват те. Първото от тях ще е опитът да реализират по-високи резултати - по този начин даже да не реализиран болшинство за лъчение на кабинет, най-малко ще понижат броя на евентуалните сътрудници, с които ще е нужно да се договаря за поддръжка. Целта е ясна - всяка групировка ще се бори да резервира твърдия си електорат и дружно с това ще опитва да притегли нови гласоподаватели.

 Новите остарели и старите нови: кои са водачите за изборите на 2 април Новите остарели и старите нови: кои са водачите за изборите на 2 април

В опит да вдигнат рекордно ниската изборна интензивност (39.4% през октомври предходната година) и личните си резултати, множеството политици ще търсят неизползваните благоприятни условия в по-малките градове, сподели инспекция на " Дневник ". Преглед на първичните проекти на партийните централи демонстрира, че претендентите считат да се върнат към познатите отпреди пандемията от COVID-19 концерти, хепънинги и диалози очи в очи с гласоподавателите, а пропагандата в обществените мрежи да остане единствено за българите в чужбина. За първи път пропагандата за Народното събрание ще разчита на цели три хрумвания за национални референдуми по щекотливи тематики - за отсрочване на въвеждането на еврото, за прекосяване към президентска република и против " джендър идеологията " в учебните заведения. И трите хрумвания да надалеч от осъществяване и съгласно адвокати нямат действителни шансове за триумф. Другите съществени тематики се чака да бъдат инфлацията и цените на стоките, приходите, нуклеарната енергетика, еврозоната, Шенген и правосъдната промяна.

Слоганите на главните кандидати за новото Народно заседание са изменени от предходната акция до момента, въпреки още веднъж да не се отличават с особена креативност: Кампанията стартира от през днешния ден и ще продължи до среднощ на 31 март. По закон тя би трябвало да се води единствено на български език, а анонимните пропагандни материали са неразрешени. Формациите, които са решили да слагат началото ѝ през днешния ден, ще го създадат в ранния следобяд, защото преди този момент представители на всички кандидати за Народното събрание ще се качат на връх Шипка, с цел да отдадат респект пред Паметника на свободата на починалите в Руско-турската война (1877 - 1878 г.).

Новата коалиция в опит да върне гласоподавателите

Както и предходната година, акцията на " Продължаваме промяната " (този път дружно с " Демократична България " ) стартира от Пловдив. ще е в петък (3 март) от 14 ч. на площада сред хотел " Рамада Тримонциум " и Централната поща, а уредниците са подготвили хепънинг с присъединяване на всички водачи на обединения в обединението. От партиите пазят в загадка какво са намислили да вършат. Миналия октомври кандидат-депутатите на " Продължаваме промяната " проведоха флашмоб на централния градски площад, в който подвигнаха над главите си плакати в цветовете на националното знаме.

В обединението се надяват, че ще се опитат да убедят изтощените от поредицата избори хора да се върнат пред урните и да гласоподават. На въпрос по какъв начин ще го създадат, цитират думите на един от водачите - Кирил Петков: " с доста страст и разсъдък ". Разчитат на това, че единствено по себе си обединяването им ще е задоволително, с цел да накара хората да повярват, че с " обединени старания " ще могат да подобрят средата в България. Предварително беше оповестено, че част от тактиката за акцията ще е обединяването да беседва с разнородни цивилен организации, чиито поръчител в Народното събрание дава обещание да стане. Това, по думите на Кирил Петков, се чака да донесе " поддръжка, каквато социолозите не могат да " заловен " в изследванията си за електоралните настройки ".

От предизборния щаб обявиха, че за акцията са планували да обиколят колкото се може повече обитаеми места, с цел да може водачите и претендентите да дават отговор на въпросите им, като ще се постараят във всеки регионален град да проведат срещи с представители на разнообразни обществени групи. Това ще бъде допустимо и посредством самодейността " Демократично кафене ", която беше стартирана от обединяването още през 2019 година За българите в чужбина са планувани още веднъж онлайн и персонални срещи с въпроси. За разлика от предходната акция, този път водачите на " Продължаваме промяната " няма да обикалят с брандиран рейс из страната, защото се плануват съместни действия и със съпредседателите на " Демократична България ". От обединението не изключват опцията претендентът за народен представител Христо Петров - Ицо Хазарта, да се включи с концерт в предизборната акция, само че към този момент отхвърлят детайлности.

ГЕРБ потегля от Северозапада

Плановете на ГЕРБ са да води много по-активна, даже нападателна, акция, разясниха пред " Дневник " от изборния щаб на партията.

За разлика от други години, този път началото ѝ ще бъде обещано на 5 март във Враца от 16 ч. От партийния пресцентър обясниха, че този път желаят да дадат приоритет на Северозападна България, по тази причина на събитието ще участват, с изключение на водача Бойко Борисов, и партийни деятели и кандидат-депутати от Видин, Враца и Монтана. Същият ден претендентите от трите софийски региона пък обичайно ще участват на молебен в църквата " Св. София " в столицата.

За акцията от ГЕРБ са планували събития във всички регионални градове с професионални организации, обществено-социални групи и бизнеса, на които ще участва Борисов, както и симпатизанти на партията. Освен това в по-малките градове и селата локалните структури са ангажирани с това също да провеждат по-малки събития. По думите на партиен функционер в ГЕРБ са уверени в поддръжката на твърдите ядра и основата им задача по време на акцията ще бъде да усилят и привлекат периферията. Основна теза щяла да е рецензията към политиката на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ".

Движение за права и свободи: още веднъж с акцент върху разговора

Промяна в предизборната тактика на Движение за права и свободи не се възнамерява, споделиха от партията. Посланията, идващи от управлението също не се разграничават доста от предходни акцията. Акценти са " заедността " и потребността от мощна държавност. От придвижването споделят, че считат да водят позитивна акция с акцент върху нуждата от разговор в страната.

Все още не е публично оповестено по кое време и къде ще бъде открита предизборната акция. Знае се единствено, че ще бъде спазена традицията тя да стартира от София, откъдето ще потегли така наречен централен избирателен лъч.

Кампанията на Движение за права и свободи стартира импровизирано още след опустошителното земетресение в Турция и Сирия. Местните структури на придвижването се включиха интензивно в организирането на дарителски акции за потърпевшите, а помощите, изпращани в двете страни бяха брандирани с логото на Движение за права и свободи. Засега не е известно по какъв начин ще взе участие в акцията глобеният от Съединени американски щати по закона " Магнитски " за корупция и търговия с въздействие предприемач Делян Пеевски, който води листите в Благоевград и Пазарджик.

" Възраждане " и еврото

От " Възраждане " отхвърлиха да дават информация на " Дневник " по какъв начин, къде и по кое време ще бъде сложено началото на предизборната им акция. В късния следобяд на 2 март проруската партия разпрати известие до медиите, че ще открие пропагандата си на националния празник на връх Шипка след отдаването на респект към починалите за свободата на България.

" Възраждане " е една от най-активните обединения в акциите си в дребните градове и селата и в тази акция към този момент е там - към този момент през пунктовете, на които събира подписи за референдум за еврото. Темата ще бъде фокусът на акцията, а определеният слоган също отпраща към нея. " Възраждане " шумно прокламира допитването, което цели отсрочване до 2043 година на въвеждането на единната европейска валута в България, макар че. Инициативният комитет всяка седмица дава брифинги за напредъка при събирането на подписи, в които нападна нападателно политическите си съперници. Предварително оповестената цел до 9 април да са събрани 400 хиляди подписа, които да задължат Народното събрание да насрочи референдум.

Традиционно има мощно наличие и в обществените мрежи, което както наподобява ще продължи и по време на тази предизборна акция.

Българска социалистическа партия сред минималната заплата и джендъра

В унисон със слогана си " Да, можем! ", левицата възнамерява да трансформира в акцент на акцията си прокараните по самодейност на социалистите законодателни хрумвания в 48-то Народно заседание. Те би трябвало да покажат на гласоподавателите грижата на левицата за хората с по-ниски приходи и младите фамилии. Акцент, естествено, се повдигането на минималната работна заплата по самодейност на Българска социалистическа партия.

От предизборния щаб на партията също споделят, че упоритостта на социалистите е да изоставен жълтите павета и да обикалят " от врата на врата, от човек на човек ". Планът е както и до в този момент водачите да обикалят по области и да беседват с хората за съответните за регионите проблеми. За българите в чужбина не се плануват интензивности.

По думите на шефа на предизборния щаб Борислав Гуцанов и в този момент акцент в посланията към жителите ще е тематиката за приходите, както и отбраната на мира. Акцент ще бъде настояването за референдум против навлизането на " джендър идеологията " в образователните стратегии. Все още от партията не са дефинирали въпроса, с който биха събирали подписи за сходна самодейност.
В медийните си изяви и предизборните послания членовете на управлението на левицата ще се стараят да показват също, че партията потегля единна към изборите, макар последното съвещание на партийния конгрес, на който бяха.

 Кои са номерата на партиите и обединенията в бюлетината за изборите на 2 април Кои са номерата на партиите и обединенията в бюлетината за изборите на 2 април

Претендентите също се впускат в борба

Партията на Слави Трифонов " ИТН ", която не съумя да влезе в предишния парламент, също възнамерява дейна акция. Национално разкриване няма да има, само че са планувани голям брой районни събития, споделиха от групировката за " Дневник ". Със сигурност събития нямало да има преди 4 март, за щото от партията не желали да употребяват националния празник за политически цели, както съперниците им. На местни срещи " очи в очи " ще се залага и през целия избирателен месец.

От партията на Слави Трифонов към този момент отхвърлят повече детайлности за мотото на акцията, както и за присъединяване на водача ѝ в нея. Знае се сигурно, че акцент ще бъде нейната концепция за референдум - за президентска страна, въпреки че съгласно конституционалисти Източник от " ИТН " разяснява, че Слави Трифонов ще се включва доста по-активно в акцията този път и предвижда, че е " допустимо да сервира изненади ", само че отхвърли да посочи какви.
Новата коалиция " Левицата! ", която се декларира като " достоверното ляво в Народното събрание ", ще открие предизборната си акция на 3 март в 14.30 ч. пред Топлоелектрическа централа " Марица 2 " откакто нейни представители поднесат цветя на Паметника на свободата на Шипка. Събитието се назовава " Левицата ще запази Марицата ", а сходни срещи ще има през цялата акция. От обединението споделиха, че възнамеряват обиколки по места и огромни национални събития, които към този момент не са оповестени. Висока интензивност от тях се чака и в обществените мрежи.

До публицистичното привършване на текста от " Български напредък " не дадоха отговор на въпросите на " Дневник " какво плануват за идната предизборна акция. Знае се само, че мотото, с което партията влиза в предизборната конкуренция е " С разсъдък за България ". Партията, която дебютира в предходния парламент, в този момент е на ръба на прескачането на 4-процентната преграда, съгласно социологическите изследвания.
Най-важното за листите на Избори 2023
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР