Разполагаме с данни за болничните лечебни заведения как се движат

...
Разполагаме с данни за болничните лечебни заведения как се движат
Коментари Харесай

проф. Асена Сербезова: Министерство на здравеопазването задава посоката на реформи в системата

Разполагаме с данни за болничните лечебни заведения по какъв начин се движат заплащанията и знаем, че за огромна част от тях е въпрос на преструктуриране, на по-голяма действеност и по-добро и дейно ръководство на финансовите потоци, с цел да се доближат заплатите, планувани в анекса към Националния рамков контракт. Това сподели министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова в предаването „ На фокус " по Нова телевизия.

Тя акцентира, че Министерство на здравеопазването задава посоката на промени в системата, само че оттова нататък би трябвало да бъдат основани и нужните условия посредством подзаконови нормативни актове. Това обаче върви с един развой на задръстване на пробойните в системата, добави здравният министър. „ Ето по тази причина е извънредно значимо да има електронизация, която ще бъде въведена до края на годината в цялата си функционалност. На процедура ще има проследимост на процесите през цялото време. Не може да се ръководи дейно развой, който не се познава ", съобщи министър Сербезова.

Електронизацията по думите й ще даде бистрота и ще осветли значително системата на опазване на здравето. На места досега се следят аномалии, установени с отчети на АДФИ и Инспекцията по труда. „ Има случаи в болнични лечебни заведения, в които са раздадени няколко десетки хиляди на съответен човек. Някои са маркетинг мениджъри, други са съответни реализатори на здравна помощ. В резултат на инспекции и вътрешен одит е открито, че здравна сестра е получавала повече от 10 000 лева в университетска болница ", разясни министър Сербезова.

Тя разгласи, че АДФИ е открило нарушавания във връзка с публичната поръчка за предпроектното предложение за строителството на Детска болница от някогашния длъжностен министър Стойчо Кацаров. Материалите са изпратени към прокуратурата, добави здравният министър.

Заболяемостта от КОВИД е намаляла десетки пъти, само че това не значи, че вирусът си е отишъл, разяснява здравният министър. „ Следим обстановката, ние не сме се отказали от математическия модел. В подготвеност сме. На доста места, където се струпват хора, в това число в болнични лечебни заведения, е целесъобразно носенето на маски. Това по какъв начин ще се развие КОВИД зависи от държанието на всеки един от нас ", съобщи проф. Сербезова.

Министър Сербезова разгласи, че има случай в Бургас на острия хепатит при деца с неразбираем генезис, за който към този момент алармираха редица страни. Детето към този момент е изписано от болница, оздравяло е и се усеща добре.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР