Разходите, регулациите и отслабващият обществен интерес могат да се окажат

...
Разходите, регулациите и отслабващият обществен интерес могат да се окажат
Коментари Харесай

Очаква се „студен душ“ да полее прехваления сектор на генеративния ИИ

Разходите, регулациите и отслабващият публичен интерес могат да се окажат проблем за фирмите, занимаващи се с изкуствен интелект

Емил Василев преди 17 секунди 2 Сподели

Най-четени

АвтомобилиДаниел Маринов - 21:20 | 08.10.2023

5 неща, които би трябвало да спрете да вършиме, в случай че карате кола с ръчна скоростна кутия

ХардуерДаниел Маринов - 20:03 | 08.10.2023

Русия ще употребява неразрешените графични процесори Nvidia H100 за построяването на доста мощни суперкомпютри

IT НовиниДаниел Маринов - 21:05 | 08.10.2023

Какво съставлява израелската противоракетна система „ Железен купол “

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Въпреки, че публичният интерес стартира да понижава, към момента се влагат милиарди долари във всичко, обвързвано с генеративния изкуствен интелект, а доста компании внедряват технологията в своите артикули, даже когато тя не е подобаваща, само че съгласно една от анализаторските компании (CCS Insight), през идната година промишлеността ще бъде обляна от „ леден душ “.

„ Равносметката е, че сега всички приказват за генеративен ИИ, Гугъл, Amazon, Qualcomm, Metа..Но шумотевицата към генеративния ИИ през тази година е толкоз голяма, че съгласно нас той е прехвален и има доста трудности, които би трябвало да се преодолеят, с цел да бъде пуснат на пазара. “

казва Бен Ууд, основен анализатор в CCS Insight

Един от проблемите, посочени от CCS Insight са големите разноски, свързани с внедряването и поддържането на принадлежности с генеративен изкуствен интелект. Смята се, че основателят на ChatGPT, OpenAI харчи по 700 000 $ дневно, с цел да поддържа своя прочут чатбот. Въпреки, че това може да не е голям проблем за големи компании, Ууд счита, че потреблението му ще стане прекомерно скъпо за доста организации и разработчици.

Съществува и фактът, че скъпите графични процесори на NVIDIA, фокусирани върху ИИ сега се радват на голямо търсене. NVIDIA, която държи над 70% от пазара на изкуствен интелект на стойност 150 милиарда $ съобщи, че има намерение да утрои производството на продуктите през идната година, с цел да посрещне това нарастване, само че това не спря известията, че OpenAI и Microsoft имат намерение да основат собствен личен хардуер, с цел да понижат зависимостта от трети страни като се чака още компании да последват образеца им.

Регулацията на ИИ също е на хоризонта. Досега фирмите за изкуствен интелект се съгласяваха да се саморегулират и да ръководят рисковете, подбудени от техните технологии, само че държавните управления приканват за по-строги регулации. Подготвяният сега „ Закон за ИИ “ на Европейски Съюз може да принуди разработчиците на принадлежности с ИИ да ги показват за обзор преди публичното им стартиране, както и да наложи други ограничавания.

CCS Insight също по този начин предвижда, че през идната година компания за търсене в интернет ще стартира да прибавя етикети към всеки материал, който е създаден благодарение на ИИ, и че ще бъдат осъществявани арести за хора, които употребяват технологията, с цел да се показват за други хора, било то посредством deepfake-ове, както и подправяне на гласа.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР