Разговаря Оля Ал Ахмед Томас Гуглер е президент на Световната асоциация

...
Разговаря Оля Ал Ахмед
Томас Гуглер е президент на Световната асоциация
Коментари Харесай

Готвенето е женска работа, но мъжете го превръщат в изкуство

Разговаря Оля Ал Ахмед

Томас Гуглер е президент на Световната асоциация на мастер шефовете. За своите 52 години той познава кухните на 98 страни, в които е готвил. Последно работи за краля на Саудитска Арабия. 15-годишен стартира в кухнята на петзвезден хотел в Германия. Само след три години печели златен орден от Световната кулинарна олимпиада (World Culinary Olympics). Когато е бил на 22 година, Франк Синатра го наема за персонален готвач, а след това и други шоузвезди последват образеца чу. Разработил е лична идея за хранене в самолетите, като Мадона първа я вкарва за личния си самолет.



- Господин Гуглер, наложително ли положителният готвач би трябвало да е космополит?

- Всеки, който се занимава с интернационална кухня, има правото да се счита жител на света. По рождение съм немец, само че пътувам по целия свят. Живял съм в 13 страни, приказвам свободно 9 езика. Поради естеството на работата си съм посетил 153 страни.

- Смятате ли, че готвенето е изкуство?

- Разбира се! Готвенето е изкуство, музата е предизвикателство, приготвянето е основаване, основаването е живот, а животът е готвене! Това е моята поредност, която последвам от години.

Не е ли изкуство да сготвиш карпачо от говеждо месо, картофена чорба с шампанско и печурки,

каре от агънце, палачинки с заряд от манго, настъргани бадеми, вишня и стафиди. Много обичам съветската кухня, тя е налична и не е по никакъв начин комплицирана, в това време е доста потребна и вкусна: салати, моркови, тиква, кинза, картофи. Всичко това може да ви звучи тривиално, само че в случай че се посоли с розова хималайска или морска сол, която ухае на океански бриз, простичките неща се трансформират в изкуство.



- Кога решихте, че желаете да станете готвач?

- Бях много цялостно дете, тъй като пробвах безусловно всичко, което баба ми сготви. И по този начин освен че добре си похапвах, само че деликатно следих по какъв начин го прави. Лека-полека тя ме позволи да ѝ оказвам помощ и последователно започнах да подготвям разнообразни вкусотии още от дребен.

Така ми мина детството - в кухнята

Точно на три годинки към този момент бях решил, че ще стана готвач. След което приключих в Германия професионално учебно заведение по готварство, където се образовах три години. Родителите ми в никакъв случай нямаха нищо срещу моето предпочитание, в противен случай, дадоха ми цялостна независимост да бъда това, което съм сега. Нито за момент не скърбя.

- Как започнахте кариерата си?

- Като елементарен готвач в един дребен СПА хотел. Започнах като чирак при един от най-известните мастър шефове в Германия. По това време той беше същинска звезда в сектора. Насърчаваше ме непрестанно да отивам на разнообразни кулинарни надпревари всяка седмица. За него беше доста значимо да вижда моето израстване като негов възпитаник. Той постоянно ми е казвал, че в случай че не вземам участие в надпревари, в никакъв случай няма да схвана до кое равнище съм стигнал в занаята. Това ме научи по какъв начин да работя под стрес и напрежение.

- Колко години ви бяха нужни, с цел да се обучите да станете мастър началник?

- Аз към момента се изучавам. Човек, с цел да бъде добър в избран поминък, продължава да се учи цялостен живот. И ще се изучавам до последния ми ден. Човек може да се учи от който изиска и му харесва. Стига да е верният човек. Може просто добре да копирате уменията на другия и по този начин отново ще се научите. Готвенето е единствено едно от нещата в този живот, които ни карат да усещаме хубостта му. Майсторлъкът е освен в това да комбинираме вярно и красиво продуктите. Много е значимо кухнята и работният плот да са в съвършен тип - чисти и без останки.



- Каква е дозата на обич, която готвачът би трябвало да вложи в ястието?

- 75% от готвенето се учи. 10% са характерни старания и умения. Имате и последните 25%, които са гений, даден от Бог. Всичките тези 100% вършат обич! Човек би трябвало да е самоуверен. Да не се опасява да комбинира неща, които на пръв взор са несъвместими. Това се назовава съзидание.

- Какво е Вашето определение за добра храна?

- Добра храна е тази, която е: прясна, здравословна, красива, добре ухаеща, вкусна, с прелестна цветова композиция. Ако преди двадесет години сме гледали кулинарно шоу по малкия екран на черно-бял екран, естествено, че то няма да е било толкоз атрактивно. Сега чрез цветовете на екрана стомахът ни се насища от очите доста преди да е вкусил от специалитета. Проблемът през днешния ден е, че хората не ги е доста грижа за идващите генерации и за здравето. Често се хранят с каквото им попадне, освен това накрак. Животът е безценен, хората би трябвало да работят доста, нямат време за готвене. То е сменено от полуфабрикатите, микровълновите печки, полусварените спагети, които единствено се топват във вода,

и още един куп отпадъци, които хората неизвестно за какво ядат.

Така цялото общество по целия свят е разядено от „ бързата храна”, което е нещо извънредно и безусловно пагубно. Да, печелите ужасно доста време, само че си губите изцяло и вечно вкусовите сетива. Ако създадем опит с деца и им поднесем прясно сготвена домашна гозба от телешко с грах, те на драго сърце ще я предпочетат пред неблаговиден леден сандвич или приготвена небрежно полуготова храна в микровълновата печка. Децата апропо са най-хубавият ни знак и по тях би трябвало да си сверяваме часовника в кухнята.



- Кой готви у вас - вие или брачната половинка ви?

- През седмицата нормално жена ми. Тя готви с огромна обич нещата ѝ се получават превъзходни, а и смее ли да сгреши. Децата ни обичат приготвената от мама храна. Но когато чакаме повече от 8-19 души на посетители, тогава сготвям аз.

- Защо са такава необичайност мастър шефове дами?

- 95% от най-хубавите мастър шефове в света са мъже. В действителността обаче 99% от готвенето се прави от дамите. Това е много спорно. Тази работа от професионална позиция е извънредно прецизна, претенциозна и взискателна. Проблемът на дамите е чисто физически. По-бързо се уморяват, много е мъчно, даже непостижимо, да устоят 20-30 години на подобен стрес и натоварване. Затова мъжете доминират в този поминък. Повечето дами избират да бъдат готвачки у дома на фамилията си, не да излизат демонстративно по надпревари и на телевизионния екран.

- Кои са обичаните ви ястия?

- Обожавам зеленчуци, гъби, дивеч. Знам над 100 метода за подготвяне на риба. Много одобрявам арабската кухня, тя е приятност за сетивата. Като цяло избирам ястията, приготвени от свежи и доста пресни артикули. Невероятно ми харесва да съчетавам екзотични артикули и да опитвам. Важното е храната да е вкусна и добре изглеждаща на външен тип.

- Кое е било най-необичайното ядене, което сте приготвяли?

- О, ужасно доста луди неща съм приготвял. Например лобстер със сос от марципан. Как ви звучи!? Убийствено е напряко! Нашето изкуство е по-скоро за окото, в сравнение с за стомаха. Правим в действителност доста бутикови неща по надпреварите и олимпиадите. Приготвял съм и ястия от жаби, змии, костенурки и крокодили. Между другото, крокодилското месо е необикновено диетично, вкусно и нежно. Аз персонално го избирам пред всяко друго. Ако знаете пък какъв брой са вкусни крокодилските бутчета и пръстчета на скара. Страхотен деликатес! На усет припомнят хубаво пилешко месо, само че в пъти по-крехко.

- Толкова доста медали имате по вас? Какво значат всички те?

- Този, който виси на врата ми, е от 1908 година, получих го по завещание. Направен е от чисто сребро със висока проба златно покритие. Струва над 10 000 $. Иначе съм спечелил 178 златни медала, владея над 1000 титли, купи и почетни грамоти. Имам едно сако, което действително не мога да облека. Слагам го в доста редки случаи.

На него са закачени 400 медала и тежи 8 кг

Колегите ми викат „ Маршала в кухнята”. Преподавал съм много дълго време на национални тимове, подготвяйки ги за олимпиади и огромни надпревари. Чета лекции и върша майсторски класове по целия свят. Магията на триумфа ми е, че доста си обичам работата от дребен.

- Какво ще пожелаете на нашите читатели?

- Никога да не не помнят, че човек е това, което яде! Първото би трябвало да се насити окото и след това стомахът. Хранете се по този начин, като че ли дегустирате. Всяко нещо в живота, когато е с мярка, е доста по-вкусно и оценено.

Салман обича сос от камилско мляко, Густав кара и на салами



- Бил сте персонален готвач на Мадона, Елтън Джон, Франк Синатра, Лайза Минели, Майкъл Джексън, даже и на Ангела Меркел. През последните 10 години сте персонален готвач на краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд. Капризни ли са доста известните и богатите хора?

- Звездите и кралете ядат общо взето това, което и вие, просто в разнообразни чинии. Всеки от тях си има своите самостоятелни желания. Например кралското семейство на Саудитска Арабия избират тяхната обичайната храна. За тях подготвям най-вече агнешко, пиле на грил и фалафел - кюфтенца от нахут.

Кралят Салман обича агнешки дюнер, зелен боб и ориз. За десерт - йогурт и фурми. Задължителни са арабските пресни тънки питки, те постоянно ядат с тях, загребвайки храната като с лъжица. Кралското семейство избира кафе и черен чай с друг мирис, а също по този начин доста употребяват овче, козе и камилско мляко. От камилско мляко се подготвя нещо като айран, който служи и за сос на доста ястия.

Елтън Джон е последовател на агнешкото, доста обича печено говеждо и е почитател на индийската кухня. Кралят на Тайланд хапва прясна салата с белени кралски скариди, подправени с лимонен сок, тайландски рибен сос, чили и лаймграс. Той е необикновен човек, като се изключи че извършва длъжността си на държавен глава, чудесно свири джаз и е основал мотор, работещ с палмово масло.



Кралят на Швеция Карл Густав обича простата храна - самун, салами и сирена за разядка. Като съществени ястия избира рибно меню, а също по този начин пълнен дивеч с подправки и гъби, за десерт си похапва ягоди, боровинки и малини. Храната на Мадона съдържа доста витамини и протеини, тя хапва доста плодове и зеленчукови салати, единствено бяло месо и риба.

Всички звезди правят оценка качествената храна и това не е глезотия, а метод на живот.

Лайза Минели не можеше да устои на сладоледа. Тя пие по две чаши кафе дневно. Готова е да продаде и душата си за задушено месо в гърне и в никакъв случай няма да откаже филе миньон с гъби.

Франк Синатра предпочиташе телешко по милански, фузили (вид макарони) с филе и домати, както и чийзкейк със сирене рикота и вино. Ангела Меркел въобще не е претенциозна, храни се умерено и избира европейската и немската кухня. Затова с нея ми беше най-лесно. Когато подготвям храна за звезди и държавни глави, в никакъв случай не сервирам в бели чинии, те наложително са цветни.

Най-шантавите изобретения на маестрото

- Карпачо от еленско месо с карамелизирани плодове, трюфелна заливка и салата месклан.

- Картофена чорба с шампанско, с масло от тиквени семки и хайвер от белуга, съпроводени с доматени брускети.

- Стек от норвежка сьомга с ремулад от розова хималайска сол, чесън и рукола, върху топла зеленчукова поставка, аранжирани с айсберг, потънал във винена есенция.

- Агнешки ребърца с коричка от уасаби върху печен сладостен картоф.

- Ягодово попури с вишни, залети с бял шоколад.

Рецепти за крале и звезди

Любимата паста на Франк Синатра

Продукти:

4 скилидки чесън, зехтин, 3-4 домата, свеж босилек, ореган, сол, люта чушка, пармезан, пакет спагети

Начин на подготвяне:

Скилидките чесън се запържват в зехтина до златисто-кафяв цвят. Изваждат се и се изцеждат. Доматите се заливат с вряла вода и се обелват. Смилат се на пюре. Изсипват се в тигана със зехтина. Добавя се пресният босилек, орегана, сол на усет, лютата чушка. Сместа се обърква и се бланшира на спокоен огън. Предварително сварените спагети се заливат с получения сос и се поръсват щедро с пармезан. Червеното вино е наложително!

Любимият десерт на краля на Швеция Густав

Продукти:

100 г краве масло, 200 г захар, 3 яйца, 300 г брашно, 200 г диетична извара, 75 г сметана 1 ч.л. ванилна пудра захар, 4 ябълки

Време за подготвяне: 2 ч. 20 мин.

Начин на подготвяне:

Брашното се обърква с разтопеното краве масло, прибавят се 100 грама захар и 1 яйце. Разбърква се доста добре до приемане на една маса. Полученото тесто се поставя за 1 час в хладилника. През това време се подготвя пълнежът. Омесват се изварата, 2-те яйца, ванилната пудра и 100 г захар до приемане на еднородна примес, която също се слага за 1 час в хладилника. Готовото тесто се изсипва в авансово намазана с масло форма и се покрива с пергаментна хартия. Върху нея се изсипват бобови зърна за да не прегори хартията. Пече се в умерена фурна 15 мин. при температура 180°С. Обелват се ябълките и се нарязват на тънки резени. Леко позапеченото тесто се вади от фурната, маха се пергаментът с бобените зърна. Върху тестото се изсипва приготвеният заряд и резените ябълка. Всичко това се смазва незадълбочено с краве масло, леко се поръсва с пудра захар и се пече 45 мин. при температура 150°С.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР