Расте напрежението в различни райони на Казахстан в резултат на

...
Расте напрежението в различни райони на Казахстан в резултат на
Коментари Харесай

Майдан в Казахстан, стотици арестувани

Расте напрежението в разнообразни региони на Казахстан вследствие на продължаващите митинги против покачването на цените на втечнения газ, оповестяват международните медии.
Протестиращите в някогашната столица Алмати лишиха огнестрелно оръжие, щитове и палки от служителите на реда, съобщи БГНЕС. В града не работят мобилните връзки, интернет и малкия екран. В резултат на безредиците в Алмати са пребити над 500 цивилни жители, сред които 130 дами и възрастни. При безредиците са подпалени 120 автомобила, в това число 33 на незабавна помощ и пожарната. Нанесени са вреди на 120 магазина и търговски обекти, на 180 заведения за публично хранене и на към 100 офиса.
Протестиращи са нахлули в постройката на кметството в Алмати, а малко по-късно медиите оповестиха, че няколко хиляди жители са пробвали да обхванат на територията на президентската резиденция в някогашната столица на Казахстан и в последна сметка са я завладяли.
" За да подсигурява публичната сигурност, полицията предприе плануваните от закона ограничения за потушаване на нарушаванията на публичния ред и задържане на нарушителите. В резултат на противозаконните дейности са ранени 95 полицейски чиновници. Повредени са 37 служебни автомобила ", се споделя в държавно известие. Започнали са досъдебни следствия по 13 случая на принуждение против представители на държавното управление, безчинство и набези против държавни здания, над 200 души са арестувани за нарушение на публичния ред, прецизират от пресслужбата на кабинета.
От ОССЕ приканиха за деескалация на напрежението и започване на разговор.
Президентът на Казахстан Касъмжомарт Токаев подписа декрет за въвеждане за две седмици на изключително състояние в няколко области на страната и в столицата Нур Султан. Държавният глава прикани протестиращите да не следват деструктивните апели на тези, които са " заинтригувани от подкопаването на стабилността и единството на обществото ". Ограничава се напредването на жителите. Забранява се организацията и провеждането на мирни събирания, зрелищни, спортни и други всеобщи мероприятия.
Междувременно държавното управление подаде оставка, а президентът я одобри. То ще продължи да извършва отговорностите си до назначението на нов кабинет.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР