Публикации в сайтове и в социалните мрежи твърдят, че първият

...
Публикации в сайтове и в социалните мрежи твърдят, че първият
Коментари Харесай

Проверка на фактите: Няма данни през 1967 година в Пловдив да е произведен български електромобил

Публикации в уеб сайтове и в обществените мрежи настояват, че първият български електромобил е бил основан през 60-те години на XX век, показва Проверка на обстоятелствата на БНР. 

Според написаното в обществената мрежа, първият български електрически автомобил " Пионер " е основан през 1967 година Електрическият мотор с мощ 6,3 киловата обезпечава скорост до 55 км/ч, а общото тегло на автомобила е 850 кг.

През 1970 година пловдивският цех на Държавно стопанско обединение " Балканкар " стартира работа по наследника на " Пионер " - " ЕлМо 70 ". Неговият електромотор към този момент е с мощ 9 киловата, работи при 80 волта и тежи 65 кг. “Истинската оригиналност обаче е батерията ”, настояват изявленията и изясняват, че тя е с по-добри характерности от разработваните по това време американски и японски акумулатори. " Нашата е и доста по-лека от японската ”, написа създател на пост в обществената мрежа

Твърдение: България е произвела електрически автомобил още през 1967 година

Много малко информация е съхранена до през днешния ден по отношение на първия български електрически автомобил. Във компанията правоприемник на тогавашното Държавно стопанско обединение " Балканкар " – " Рекорд ", няма данни за създаването. Пред Радио Пловдив шефът инж. Петър Петров съобщи, че няма непокътнати документи за такава машина, а единствено клюки, които той не може да удостовери.

Ректорът на Техническия университет – филиал Пловдив - проф. Въльо Николов изясни, че и при тях не се пази такава информация:

Проф. Въльо Николов пред Радио Пловдив

" За страдание нямаме такава информация. Разговарял съм с мои сътрудници, в това число и такива, които се пенсионираха, и нямам информация за тази разработка. Вероятно е имало, само че по това време - преди повече от 50 години, не е получила гласност. Имали сме лекотоварни платформи по гарите с електрозадвижване, произвеждали сме и електрокари. Това са предпоставки за евентуална реализация на електромобил, само че ние тук, в университета, нямаме такава информация “.

Макар и нищожна информация по тематиката се оказа, че има Дончо Дончев, някогашен боен инженер и в този момент ръководител на пловдивския авто клуб " Ретро ". По неговите думи през 70-те години на предишния век е почнала работата по първи български електромобил, само че планът е бил зарязан. Причината - размерите на акумулатора. 

" Наистина през 70-те са почнали работа по първия български електрически автомобил, само че (са спрели) тъкмо, тъй като не са съумели да произведат батерии, които да не са толкоз тежки, и автомобилът да се движи непрекъснато на дълги дистанции с толкоз тежки батерии. Наистина се е правил в тогавашното Държавно стопанско обединение " Балканкар ", само че след това са го изоставили. Те го вършиха въз основата на " Москвич ", бяха го нарекли " Пионер ", мисля. Идеята е изоставена поради правилото " нещата зависят или от пари, или от доста пари ", а тук явно става дума за доста пари... Напълно допустимо е информацията за първия български електрически автомобил да е изгубена, както доста неща, които не се създават серийно или не получават самопризнание и търговски интерес. Колкото до характерностите на българската батерия, която е била по-добра от японската, аз нямам информация ".

Заключение

Твърдението, че преди повече от половин век в Пловдив е създаден първият български електрически автомобил, е ПОДВЕЖДАЩО. Във компанията правоприемник на предприятието, за което се твърди, че е произвело автомобила, нямат непокътнати данни за такова произвеждане. Според представител на сектора евентуално през 1967 година се е стигнало до някакъв стадий на разработка за сходен автомобил, която след това е била изоставена.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР