Психотерапевтът Дейвид Либерман прекарва голяма част от кариерата си в

...
Психотерапевтът Дейвид Либерман прекарва голяма част от кариерата си в
Коментари Харесай

Шест често срещани признака, че човек е социопат

Психотерапевтът Дейвид Либерман прекарва огромна част от кариерата си в проучването на междуличностните връзки и личностните разстройства на военни от американската войска, чиновниците на ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ, написа.

Най-интересната тематика за него е социопатията, която е термин, описващ антисоциално личностно разстройство. Социопатите може да внесат безпорядък в живота ви и могат да бъдат по-трудни за забелязване от психопатите.

Психопатите имат податливост да бъдат по-манипулативни и минимизират риска при незаконни активност. Социопатите, въпреки това, нормално са по-хаотични и склонни към гняв, а оттова и по-опасни.

Ето някои от най-честните признаци, за които да следите:

Когато става въпрос за разграничение на вярното от неверното, за социопата правилнотое просто това, което е в неговия или нейния най-хубав интерес. Ако нещо им служи добре, те имат вяра, че дейностите им са изцяло оправдани.

Това значи, че социопатите не изпитват никакво разкаяние без значение кой е засегнат или ощетен и съвсем нямат безпокойствие, тъй като живеят без боязън от спиране на връзките.

Някои социопати нямат надзор върху импулсите си и страдат от редица пристрастяващи и саморазрушаващи държания и привички.

Онези, обаче, които могат да отсрочват възнаграждението и да играят играта дълготрайно, са най-опасни, тъй като са педантични и изискани. Те нормално вършат извънредно положително първо усещане и основават чувството за топли, съпричастни и даже алтруистични.

Социопатите нямат същинско чувство за себе си, тъй че те се борят да поддържат усещането, което основават и излъчват към света. Те към този момент носят една маска, а нечестността е друга маска върху нея.

Това значи, че когато лъжат, те може да наподобяват по-скоро като подигравка на почтен човек, в сравнение с като същински почтен човек.

Например социопатът може да звучи като развалена плоча и да употребява изречения, като “100% не съм отговорен ” или “Имаш моята дума, че в никакъв случай не съм правил това ”, в опит да продадат истината.

Социопатът знае по какъв начин да натисне точните психични копчета, с цел да откри контрола в една връзка. След като е постигнал избрана степен на угодливост, социопатът ще се опита да подкопае прочувствената непоклатимост на своята цел.

По тази причина те обожават да бъдат непредсказуеми (повечето личностни разстройства имат тази обща черта). Понякога тяхното държание се дължи на несъмнено разстройство, само че в други случаи е чисто тактическо.

Когато един социопат откри, че не сте “послушни, ” той или тя минава в нахлуване.

Забравете за прикритата учтивостта. Социопатът ще ви упрекна за всичко и преди всички, които биха го изслушали — другари, съседи, родственици, сътрудници.

Друга издайническа линия е подправената накърнимост. Социопатите може да демонстрират “голямо примирение ”, като се изкарват кротки и непретенциозни.

Неопитният наблюдаващ може да повярва, че това е социопатът без маска. Но това е просто още една маска. Отново -това, което ги издава, е, че прекаляват, защото мъчно калибрират ръководството на усещанията.

Индикаторите нагоре може да са от изгода, само че не могат да бъдат считани за безапелационни.

Акопо каквато и да е причинасе окаже, че имате връзки със социопат, имайте поради следните неща:

- Избягвайте да изразявате противоречие с него обществено. Това може да докара до оскърбление, а всяка дума или деяние, които карат социопата да изпита позор, може да провокират тежки реакции.

- Не ги наричайте социопати. Полагайте постепенни старания, с цел да се освободите от връзката.

- Да имаш социопат в живота си може да бъде доста мъчно и изолиращо, тъй че обмислете посещаване на терапевт или група за поддръжка. Ако имате някого, с който да поговорите, може да е доста потребно.

Невинаги можем да променим държанието на някого, само че можем да намерим способи да сложим граници и да се оправяме.

В последна сметка, без значение от личността или съпътстващото разстройство на човек, нашето прочувствено богатство е неразривно обвързвано с качеството на нашите връзки.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР