Проверка на състоянието на всички сгради паметници на културата в

...
Проверка на състоянието на всички сгради паметници на културата в
Коментари Харесай

Списък на всички рушащи се ценни сгради изготвя Столичната община

Проверка на положението на всички здания монументи на културата в София е разпоредил основният проектант на столицата Здравко Здравков. Те са общо 1400 на брой и едвам 118 от тях са възобновени.

" Очакваме данните от 24-те столични региона и тогава ще качим целия лист с рискови здания в уеб страницата ни ", обясниха от Направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ) на общината пред " Дневник ". Там към този момент има информация за 11 рушащи се сгради-паметници на културата, на чиито притежатели са наложени парични наказания.

Най-високи санкции са наложени на притежателите на Захарната фабрика. Тя е монумент на културата с национално значение и поради плачевното положение на двете фабрични здания са издадени наказателни постановления за общо 150 хиляди лв., които към този момент са платени.

На къщата-музей на Пейо Яворов глобата е била 100 000 лв., само че е анулирана от Административния съд-София град. Същият размер е наказателното разпореждане за постройка на площад " Македония ", само че и то е обжалвано и през декември 2017 година е анулирано от същия съд.

Собственикът на постройка на бул. " Христо Ботев " 72 е трябвало да заплати 5000 лв. поради излющената фасада, само че умрял и наказателната мярка е анулирана.

На бул. " Стефан Стамболов " три къщи на номера 33, 38Б и 47 са с санкции от 2000 до 10 000 лв.. Не са изплатени и са изпратени писма до данъчните служби за наложително взимане.

 Бул.
Бул. " Стефан Стамболов " 47. На притежателите на постройката са наложени три наказания по 2000 лв..

" Данни за още 40 рискови здания скоро ще бъдат качени на уеб страницата ни ", заканиха се от НАГ. Главният проектант има право като последна мярка да приложи така наречен законова ипотека към недобросъвестни притежатели на такива скъпи здания. Преди това комисия би трябвало да установи три пъти в границите на една година, че дадените наставления за възобновяване на постройката не са изпълнени.

Практиката до момента демонстрира, че наложените ограничения в множеството случаи се апелират и падат в съда. Главният проектант на София Здравко Здравков търси метод да подтиква притежателите да влагат в обновяването на парцелите си с архитектурна и историческа стойност.

 Площад
Площад " Македония " 42. Санкцията е за 100 000 лв., само че е анулирана от Административния съд-София град през 2017 година

Сега е в деяние пилотната стратегия " Културно завещание ". Столичният общински съвет гласоподава за нея 300 000 лв. за 2019 година. С тези пари ще се изготвят планове за реорганизация на монументи на културата, които ще бъдат дадени гратис на притежателите им. Самият ремонт обаче ще е за тяхна сметка.

В общинската комисия по финанси към този момент бе разискван разновидността отпуснатите пари за програмата да се насочат към четири улици, където има 48 сгради-паметници - " Граф Игнатиев ", " Солунска ", " Шести септември " и " Шишман ". Тези пари няма да стигнат за всички, тъй като планът за цялостна реституция на обособена къща коства много скъпо. Но помощта не е единствено финансова, тъй като посредством пилотния план " Културно завещание " при здания с етажна благосъстоятелност ще се спести и цялата административна процедура по съгласуванията, която другояче лишава много време.

Да се реставрира напълно дребен квартал, вместо обособени къщи, предложиха архитекти на неофициално разискване на програмата при основния проектант Здравков. Идеята бе утвърдена от всички, само че за реализацията й отпуснатите в този момент пари няма да са задоволителни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР