Провалът на избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса

...
Провалът на избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса
Коментари Харесай

Директорът на Педиатричната болница е лансиран за кандидат-шеф на НЗОК

Провалът на избор на нов шеф на Националната здравноосигурителна каса е провокирал ГЕРБ да търсят по-компромисна кандидатура, като няколко медии стартират името на доктор Благомир Здравков като нов претендент за поста.

Здравков е шеф на Специализираната болница по детски заболявания " Проф. Иван Митев " в София и през 2022 година беше номиниран за министър на опазването на здравето в неслучилия се проектокабинет на проф. Николай Габровски.

По неофициална информация на " 24 часа " и " Медиапул ", той е обсъждан като евентуален нов претендент на мястото на оттеглената в последния миг номинация на Иванка Динева.

Динева е някогашен съветник на депутата от ГЕРБ и някогашен министър Костадин Ангелов от времето, в което той беше шеф на Александровска болница. За малко тя беше и шеф на Столичната здравна каса, само че беше отстранена дисциплинарно през 2022 година, откакто се оказа, че е съучаствала в акция за вътрешна разпра с доктор Александър Оскар, който подлагаше на критика ръководството на Костадин Ангелов в Александровска.

" 24 часа " твърди още, че е допустимо новоназначеният зам.-министър на здравеопазванетоБойко Пенков също да бъде част от претендентите за нов шеф на НЗОК. Пенков към този момент е управлявал касата преди към 20 година, има четири мандата като част от политическите кабинети в Министерството на здравеопазването, а до неотдавна беше зам.-управител на частната болница " Софиямед ".

Кадровата рецесия в НЗОК породи през януари 2023 година, когато изненадващо ГЕРБ, Политическа партия, Демократична България и " Български напредък " се съгласиха да сменят тогавашния шеф Петко Салчев поради напън от страна на Българския лекарски съюз.

Оттогава към този момент минаха шест месеца - срокът, в който подуправителят доктор Йорданка Пенкова има право да заема длъжността на началник на касата.

Изборът беше задействан преди седмици като част от общ опит за промяна на ръководителите в НЗОК, Българска народна банка и Сметната палата. От трима претенденти обаче се отхвърлиха двама - в това число фаворитката на ГЕРБ.

Във вторник единствената останала кандидатура по остарялата процедура - Жени Стайкова, издигната от Българска социалистическа партия - беше отхвърлена от Народното събрание. ПП-ДБ по този начин и не излъчиха собствен представител.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР