Процесът за отстраняване на главния прокурор е задействан политически. Това

...
Процесът за отстраняване на главния прокурор е задействан политически. Това
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Гешев трудно ще се задържи като главен прокурор



Процесът за премахване на основния прокурор е задействан политически . Това съобщи някогашният правосъден министър и сегашен парламентарен арбитър проф. Янаки Стоилов пред БиТиВи.

" Трудно ще е Иван Гешев да остане на поста си на основен прокурор ", посочи Стоилов и добави, че правосъдната система се нуждае от излекуване.

По думите му за правосъдната власт е належащо точно тя да бъде самостоятелна . Освен членове на Висш съдебен съвет, министърът на правораздаването може да сезира кадровият орган за премахване на основния прокурор Иван Гешев, изясни Стоилов.

Според него опцията за следствие на основния прокурор и заместниците му от различен прокурор, което е част от измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, е рисков случай, който да отговори на едни външни упования заради неоправдателни, по отношение на България каузи. Конституционният съд няма период за изговаряне, в случай че основният прокурор бъде отхвърлен. Едно такова произвеждане трае няколко месеца, като има каузи, които минават бързо, а за други се води полемика, разяснява проф. Стоилов.

Според него делата в Конституционния съд би трябвало да се преглеждат с положително движение.

Проф. Стоилов обаче не чува кои са задачите на правосъдната промяна - това, което се декларира сега не е по-различно от това, което се е предписание в последните 15 години. Проблемите на правосъдната власт не са единствено в прокуратурата, само че за какво не се замислим за част от делата в административното правораздаване и комерсиалните каузи, разяснява някогашният правосъден министър.

Янаки Стоилов чака профилираните органи да кажат има ли някакъв прогрес и по гърмежа против основния прокурор, проведен на 1 май. " Изсипани са два коша с мръсно долни дрехи - единият от прокуратурата, другият от политиците, и прането да бъде стартирано по едно и също време ", изрази се метафорично конституционният арбитър.

За за сформиране на ротационно държавно управление, проф. Стоилов съобщи, че ГЕРБ/СДС е по-добра преговорна рамка. Ако се сформира кабинет, то той ще е кабинет на политическото оцеляване и външното пригаждане , уточни той.
 Сарафов приказва за танц с каузи на трупчета за политически шантаж
Сарафов приказва за танц с каузи на трупчета за политически шантаж

Той не желае да е основен прокурор
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР