Противовъздушните убежища са инспектирани и ремонтирани в цяла Русия в

...
Противовъздушните убежища са инспектирани и ремонтирани в цяла Русия в
Коментари Харесай

Ренесанс за съветските бомбоубежища: Русия инвестира милиони в модернизацията на бункерите из цялата страна

Противовъздушните убежища са инспектирани и ремонтирани в цяла Русия в отговор на заповедите на Кремъл за модернизиране на разпадащата се инфраструктура от руската ера. Това споделиха пред сегашни и някогашни държавни чиновници.

Русия разполага с хиляди бункери, укрепени изби и други убежища, доста от които са били затворени от десетилетия. Но защото войната в Украйна се проточи, локалните управляващи започнаха да харчат стотици милиони рубли, с цел да ги създадат още веднъж годни за приложимост.

" Решението да се инспектира мрежата от бомбоубежища беше взето от държавното управление още напролет ", сподели един съветски чиновник, цитирайки държавни срещи по въпроса. " Министерството на изключителните обстановки, Министерството на защитата и други цивилен министерства получиха команда да стартират огромна инспекция и да възстановят реда. "

Въпреки че съветските публични лица не са оповестили обществено национална акция за модернизиране на бомбоубежищата, чиновници настояват, че тя е в ход от месеци. Moscow Times беседва с четирима сегашни и някогашни съветски чиновници, които потвърдиха, че подобренията се правят по заповед от Москва. Проверките и ремонтите започнаха след нахлуването в Украйна през февруари 2022 година и ще продължат през 2023 година, сподели сегашен чиновник, поискал анонимност.

Властите на Краснодарския край, да вземем за пример ще похарчат повече от 6 милиона рубли за ремонт на бомбоубежища тази година, Нижни Новгород - 50 милиона рубли, Рязан - 1 милион рубли.

Миналия месец управляващите в Казан обявиха, че към 30% от противовъздушните убежища в града са несъответствуващи за настаняване на хора и дадоха обещание да ревизират дали е допустимо метрото в града да се употребява за заслон.

Наличието на инструкция за модернизиране на бомбоубежищата от Москва беше доказано и от почитан чиновник в администрацията на един от далекоизточните райони на Русия, на повече от 7000 км от фронтовата линия. " От Москва беше дадена заповед на всички места да се извършат инспекции и поправки ", сподели той.

Проблемът е, че множеството от бомбоубежищата в страната, които по закон би трябвало да се поддържат от локалните управляващи, са се разпаднали или са изоставени след рухването на Съветския съюз.
 Колко коства да се спасите в бункер, когато настъпи краят на света?
Колко коства да се спасите в бункер, когато настъпи краят на света?

Оцеляването като разкош

" След мобилизацията модернизацията на бомбоубежищата наподобява като насилствена мярка и даже израз на загрижеността на страната за елементарните хора ", споделя Олег Игнатов, старши анализатор в неправителствената организация International Crisis Group.

Политологът Абас Галямов прибавя, че някои от опитите за модернизиране на бомбоубежищата са инициирани от локалните управляващи, които желаят да впечатлят началниците си. " Всеки бюрократ се пробва да се вмести в дневния ред, както го вижда ", сподели той пред The ​​Moscow Times. - Това е метод да се предпазите от възможни искания от огромните шефове: " Защо не сте подготвени? Не виждаш ли какво става?! "

В портала за публични поръчки са оповестени стотици търгове за рационализация на бомбоубежища в разнообразни региони на страната. Договорите включват ремонт на вентилация, хидроизолация, промяна на порти, въздушен филтър и осветителни съоръжения. Например през ноември беше разгласен търг за хидроизолация на бомбоубежище в региона на Самара на стойност 3,8 милиона рубли.
 Малък бункер коства колкото едностаен апартамент в
Малък бункер коства колкото едностаен апартамент в " Люлин "

Бомбоубежището от време на време се преглежда като краткотрайно място за сигурност, до момента в който бункерът на " Страшния съд " се смята за дълготрайно жилищно решение

Властите в Петрозаводск оповестиха предишния месец, че единствено една осма от жителите на града могат да бъдат настанени в публични бомбоубежища.

Този дефицит се дължи на обстоятелството, че доста руски бомбоубежища бяха продадени или отдадени чартърен на частния пазар.

Например, реставриран бункер от Студената война с розови стени и ретро полилеи беше разгласен за продажба в Петрозаводск за 15 милиона рубли в края на предходната година. В някои случаи такива транзакции са били приети за противозаконни. Например, градски съд в Перм в Урал образува наказателно дело предишното лято против предприемач за потребление на бомбоубежище като склад.

Бивш държавен чиновник, свърза интереса на страната към бомбоубежищата със засилените страхове от нуклеарна война след заповедта на Путин да сложи съветските нуклеарни сили в " висока подготвеност " в края на февруари. " Висока паника " е единствено върхът на айсберга. Подводната му част са бомбоубежищата и други уреди за гражданска отбрана ", сподели пенсионираният чиновник.

В някои случаи, явно в опит да предотвратят суматохата, локалните управляващи се пробваха да омаловажат смисъла на ремонтните действия в бомбоубежищата. Например, чиновници в Саратовска област, на стотици километри от фронтовата линия, започнаха да назовават ​​бомбоубежищата " надълбоко жилище " през декември. В същото време в Нижни Тагил, в противен случай, бяха намерено сложени табели по пътя към бункерите.
 Знакът на Бункер-42, антиядрено подземно оборудване, издигнато през 1956 година
Източник:

Знакът на Бункер-42, антиядрено подземно оборудване, издигнато през 1956 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР