Протест на живеещите в кв.Мусагеница срещу презастрояване блокира кръстовището на

...
Протест на живеещите в кв.Мусагеница срещу презастрояване блокира кръстовището на
Коментари Харесай

Протест в кв. Мусагеница срещу изсичане на дървета заради строеж

Протест на живеещите в кв. " Мусагеница " против презастрояване блокира кръстовището на бул. " Г.М. Димитров " и " Драган Цанков " в 19 ч. Недоволството е против Столичната община, която разреши в терен с алея и десетки огромни дървета да се строят жилищни здания. Мястото е пред блок 101 и е с повърхност над 4 дка.

Хората на митинга живеят в разнообразни блокове в " Мусагеница " и са пристигнали да поддържат съкварталците си за опаззване на огромната зелена повърхност с дървета пред блока им. Мястото обаче е частна благосъстоятелност - Столичната община го е продала посредством търг и по-голямата част от площта към този момент се има от компания на Петьо Блъсков.

Гражданите в този момент желаят да накарат общинарите да трансформират решението си от 2018 година Тогава с болшинството на ГЕРБ общинският съвет утвърждава смяна в подробния организационен проект (ПУП) и теренът от " за ниско застрояване " (един-два етажа за магазини) става " за жилищно застрояване ".

Така на мястото на детската площадка и десетките дървета се приготвя градеж на три слепени на калкан жилищни блока с височина 15 м кота корниз.

Теренът е бил общински само че в интервала от 2004 година до 2012 година Столичната община ги продава на търг. Фирма " Южен кръст 2001 " на Петьо Блъсков изкупува множеството парцели, като стартира с 465 кв.м за 134 хил.лева. Сега Блъскови татко и наследник имат над 2 дка и са ги оградили с мрежа.

" Искаме Столичният общински съвет да анулира решението си от 2018 година, с което се позволява високо жилищно строителство тук. После да предприеме ограничения за назад изкупуване на парцелите, които са били общински ", изреди настояванията на митинга Лъчезар Гьорев.

" Най-добре е Столичният общински съвет да обезщети Блъсков, тъй като той е дал пари. Това е разновидността да се избави зелената повърхност ", счита Петя Савова, която е на митинга.

" В парцела, който в този момент е заварден от Блъсков, беше детската площадка, на която играехме. Тук съм израснал, измежду тези дървета до блока ни. Искаме това място да се планува за озеленяване, както е било в първичния план ", предложи Гаврил Гаврилов, живеещ в бл.101.

Собствениците на парцела към този момент имат издадена виза за планиране, преди седмица имаше геоложко изследване, което значи, че към този момент се проектира, допусна Гьорев. Под балконите на блок 101 е планувано пробутване на нова улица. С нея ще се обезпечи метод към бъдещите три жилищни здания. Това е включено в променения Подробен устройствен план и при публичното разискване са получени 33 възражения и оферти в Направление " Архитектура и градоустройство ". " Четири от тях бяха от представители на притежателите на парцела и тях взеха под внимание, а нашите възражения не бяха възприети ", описа жена от митинга.

При бъдещо строителство в терена, който е общо над 4 дка, ще бъдат изсечени множеството дървета. Това е регистрирано от общинската дирекция " Зелена система " и през 2015 година тя е излязла със мнение, че " засегнатата растителност от строителството " би трябвало да се компенсира с три пъти повече ново залесяване.

Гражданите водят дело против Столична община в Административния съд София град. На първа инстанция беше извоювано от нас, само че общината апелира пред Върховния съд и делото още веднъж бе върнато на първа инстанция ", обясне Гьорев. Следващото съвещание е на 29 май.

Живеещите в " Мусагеница " са решени да стачкуват всяка вечер, до момента в който общината не чуе настояванията им. Те имат вяра, че гласът им ще бъде чут, тъй като към този момент няма въздух за дишане, а в този момент ще изсечат десетки дървета ", недоволства жена с афиш.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР