Протеините са една от трите групи хранителни вещества (макронутриенти), без

...
Протеините са една от трите групи хранителни вещества (макронутриенти), без
Коментари Харесай

Растителни храни, в които има повече протеин от яйцата? Ето 9

Протеините са една от трите групи хранителни субстанции (макронутриенти), без които не можем.

От мускулните тъкани до ензимите, които разграждат храната, през клетките на кожата, че даже и в кръвта - протеините се намират на всички места в човешкото тяло. Когато одобряваме протеини с храната, тялото ни ги разрушава на по-малки съединения, наречени аминокиселини. От 20-те аминокиселини, съдържащи се в храните — 9 са от значително значение.

Ако лишим тялото си от протеини, то ще бъде насила да разгражда мускулна маса, с цел да се доставя с нужните аминокиселини. В процеса на храносмилане организмът ни разрушава техните вериги в обособени аминокиселини, като всяка една от тях има съответна функционалност.

Обикновено хранещите се с месо и скотски артикули ревниво отстояват изказванията, че пълностоен протеин, съдържащ всички 8 на брой незаменими аминокиселини, може да достави единствено месото. Науката обаче потвърди, че това не е по този начин, и че човек може да се доставя с нужния пълностоен протеин и от растителни източници, като нормално би трябвало да комбинира няколко от тях. Например комбинацията от ядки и семена дава приключен растителен протеин — цялостен протеин е бадем, слънчогледово семе и сусам.

По-долу ви са изброени растителни източници на протеин, съдържащи повече от 6 г протеин на 50 г артикул, което е повече от наличието на протеин в същото количество яйце.

Спирулина
Това е водорасло, съдържащо 28 г протеин в 50 година В него има високо наличие на магнезий, витамини от групата В — комплекс, витамин К и калий. Освен това се счита за един от най-мощните чистачи на отрови в тялото ни.

Хранителна квас
Не я бъркайте с бирената, защото двете са друг артикул. Хранителната съдържа 25 г в 50 г артикул. Богата е на витамин B-12, също така има усет на сирене и ядки, и постоянно се употребява от вегетарианци и вегани като добавка към печива или салати.

Тахан
Направен от семена, нормално от сусамено семе, в 50 г тахан има приблизително към 10 г протеин. Конкретно сусаменото семе е богато на витамини и минерали като магнезий, манган и цинк, и има мощни противовъзпалителни свойства.

Бадемово масло или паста
В 50 г има приблизително към 10 г протеин, както и доста скъпи витамини и минерали.

Тиквено семе
В 50 г се съдържат 8 г протеин и доста магнезий.

Ленено семе
Изключително хранителни тези семена съдържат 9 г протеин на 50 грама, както и доста фибри, и омега-3 мастни киселини.

Хлорела
Това водорасло се употребява за филтриране и подкрепяне на тялото при освобождение на отрови и тежки метали. В 50 г се съдържат 29 грама протеин.

Конопено семе
Много богат източник на омега-3 мастни киселини и съдържа 16 грама протеин в 50 грама конопено семе.

Счукани какаови зърна
Съдържа доста фибри, магнезий и калций и 7 грама протеин в 50 грама.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР