Промяната се въвежда при обжалване на екологични процедури, когато става

...
Промяната се въвежда при обжалване на екологични процедури, когато става
Коментари Харесай

Ивелина Василева: Искаме да съкратим процедурата за обжалване екооценки, не да я отменим

Промяната се вкарва при обжалване на екологични процедури, когато става въпрос за национални обекти. Това произвеждане би трябвало да бъде кратко - в границите на шест месеца съдът би трябвало да се произнесе. Промените не лимитират правото на достъп до правораздаване. Съдебният надзор е разполагаем - има способи за обжалване и то от най-въхровния - Въхровния административен съд. Така някогашният министър на околната среда и водите и ръководител на парламентарната комисия по околната среда Ивелина Василева разяснява предложенията на ГЕРБ за промени в Закона за запазване на околната среда, с които на процедура се форсират капиталови планове в национално значими обекти и се лимитира правото на жители да го апелират в съда по екологични проблеми.
Според еколозите обаче по този метод се понижава действително опцията за опазването на човешкия живот. " Затова бяха въведени спомагателни текстове с експлицитна гаранция, че става въпрос за наистна стратегически значими планове. В този смисъл терзанията на природозащитните организации не са основателни ", изясни Василева пред bTV.
Тя напомни, че има случаи от забавяния от 1-2 години при обжалване на подобен вид процедури, като да вземем за пример Лот -2 От Автомагистрала " Струма " - повече от година, един от лъчите на метрото - повече от две години, пътят Бургас - Слънчев бряг - повече от година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР