Проливни дъждове и силни ветрове, предизвикани от циклон, са причинили

...
Проливни дъждове и силни ветрове, предизвикани от циклон, са причинили
Коментари Харесай

Бразилски щат е опустошен от мощен циклон

Проливни дъждове и мощни ветрове , провокирани от циклон , са предизвикали гибелта на минимум 21 души в Южна Бразилия , като се чакат още наводнения, съобщи „ BBC ”.

Губернаторът на щата Рио Гранде до Сул съобщи, че това е най-тежкото метеорологично злополучие в историята на щата. Хиляди хора са били принудени да изоставен домовете си, оповестиха управляващите. В Мукум , град с население от 5000 души, се е наложило стотици локални поданици да бъдат избавени от покривите на къщите си, защото 85% от града е бил наводнен , осведомиха локалните медии.

Президентът Луис Инасио Лула да Силва съобщи, че федералното държавно управление е в подготвеност да окаже помощ на всички жители в потребност.

Едуардо Лейте , губернатор на Рио Гранде до Сул, заяви по време на конференция, че през вчерашния ден в град Мукум са били открити още 15 тела , с което броят на починалите е достигнал 21 души .

Метеоролози оповестиха, че за по-малко от 24 часа в щата са паднали над 300 мм дъжд , който е провокирал значителни наводнения и свлачища .

„ Все още има хора, които се търсят. Броят на починалите евентуално нарасне още. Град Мукум, какъвто го познавахме, към този момент не съществува, “, разяснява кметът на Мукум, Матеус Троян пред радио „ Gaucha “.

При избавителните интервенции са мобилизирани и хеликоптери , с цел да доближат до откъснатите от наводненията региони. По-на север, в град Нова Басано , локалната жителка Дирче Регинато споделя, че се усеща унищожена :

„ Има доста хора, които са изгубили доста повече, само че тук, у дома, не ми е останало нищо. “

Според специалисти доста фактори способстват за наводненията , само че стоплянето на атмосферата , породено от климатичните промени , прави заплахата от рискови превалявания по-вероятна. От началото на индустриалната епоха до момента светът към този момент се е затоплил с към 1,2°C, като температурите ще продължат да се покачват, в случай че държавните управления по света не понижат внезапно количеството си на нездравословни излъчвания.

През февруари минимум 40 души починаха при значителни наводнения и свлачища в бразилския щат Сао Пауло , а предходната година минимум 100 души изгубиха живота си поради проливни дъждове , които провокираха свлачища и потоци от тиня край град Ресифе в североизточната част на страната.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР