Прокуратурата на Испания разпореди криминално разследване на кметовете в автономния

...
Прокуратурата на Испания разпореди криминално разследване на кметовете в автономния
Коментари Харесай

Испания заплаши с арест кметовете в Каталуния

Прокуратурата на Испания разпореди престъпно следствие на кметовете в самостоятелния район Каталуния, които окажат подпомагане за организирането на референдума за самостоятелност, плануван за 1 октомври, предава AFP.
Прокуратурата разпореди на кметовете, които до момента са се съгласили да оказват помощ за провеждането на гласуването, да бъдат призовани в съда като публични обвинени и в случай че не се явят, „ да бъдат задържани ", излиза наяве от копие на решението, предадено на организацията.
В понеделник близо 1 милион каталунци се събраха в Барселона, развявайки червено-жълти флагове, с цел да изразят поддръжката си за независимостта на Каталония от Испания, предава Reuters.
На тазгодишния народен ден на Каталуния бе проведено колосално мероприятие отдадено на независимостта на региона. Експерти обявиха, че това демонстрира силата на придвижването за самостоятелност, единствено три седмици преди да се организира референдум по въпроса, съобщи Фокус.
Демонстрантите образуваха човешки кули, катерейки се върху раменете си, което е каталунска традиция. На мероприятието имаше транспаранти с лозунги като „ ще бъдем свободна страна “ и други сходни.
По-рано Конституционният съд на Испания постанови, че референдумът не може да бъде извършен, защото е противоконституционен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР