Експертите на Съвета на Европа разкритикуваха спорния закон за обявяването

...
Експертите на Съвета на Европа разкритикуваха спорния закон за обявяването
Коментари Харесай

Съветът на Европа осъди руския закон за чуждите агенти в Грузия

Експертите на Съвета на Европа разкритикуваха противоречивия закон за оповестяването на задгранично финансиране в южнокавказката република  и го дефинираха като недемократичен, съобщи Българска телеграфна агенция.

Законът за прозрачността на непознатото въздействие би трябвало да бъде отдръпнат, се споделя в мнение на Венецианската комисия, публикувано нощес в Страсбург. Комисията е консултативен орган към Съвета на Европа за наблюдаване на спазването на върховенството на правото.

Въпреки всеобщите митинги ръководещата партия " Грузинска фантазия " предходната седмица обезпечи приемането от Народното събрание на нормативния акт, който има за задача да ограничи непознатото въздействие върху неправителствените организации, като да вземем за пример благотворителни организации и самостоятелни медии, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

" Венецианската комисия настоятелно предлага законът в настоящия си тип да бъде отдръпнат, защото главните му дефекти ще доведат до мощно отрицателни последствия за свободата на сдружаването и на словото, правото на персонална цялост, правото на присъединяване в публичните каузи и във връзка с възбраната за дискриминация ", се споделя в експертното мнение. " В последна сметка от това ще пострадат откритият и осведомен публичен спор, плурализмът и демокрацията. "  

Според Венецианската комисия законът опонира на европейските демократични и правозащитни стандарти. Тя подлага на критика и събитието, че не са изпълнени европейските условия за либерален законодателен развой, тъй като да вземем за пример не е имало никакви действителни публични диспути и съвещания.

Законът към момента не е влезнал в действие. Прозападният президент Саломе Зурабишвили му наложи несъгласие, макар че то може да бъде преодоляно в Народното събрание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР