Амал Клуни, съпругата на холивудската звезда Джордж Клуни, е изиграла

...
Амал Клуни, съпругата на холивудската звезда Джордж Клуни, е изиграла
Коментари Харесай

Съпругата на Джордж Клуни с водеща роля за обвиненията във военни престъпления на лидерите на Израел и Хамас

Амал Клуни, брачната половинка на холивудската звезда Джордж Клуни, е изиграла основна роля в настояването на Международния углавен съд да арестува водачите на Израел и Хамас за хипотетични военни закононарушения по време на спора в Ивицата Газа. Главният прокурор на съда Карим Хан разгласи през вчерашния ден, че ще изиска издаването на заповед за арест на Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, както и на министъра на защитата Йоав Галант и трима водачи на Хамас, в това число Яхия Синвар.

Както оповестява " Daily mail ", Амал Клуни, която има английско поданство и е родом от Ливан, е прочут юрист и нейната тясна компетентност е отбраната на човешките права. Тя е един от шестимата правни специалисти, наети от прокурора Карим Хан, с цел да оценят доказателствата за военни закононарушения.

" Като юрист по правата на индивида в никакъв случай няма да приема, че животът на едно дете е по-ценен от живота на друго дете. Не мога да приема, че някакъв конфликтможе да бъде над закона. И нито един причинител на закононарушение не би трябвало да бъде над закона ", сподели Амал във връзка на решението и претекстовете му.

Новината за нейното присъединяване в следствието на Международния углавен съд пристигна след месеци на рецензии към нея, че не е говорила обществено по време на спора в линията Газа, макар известията за голям брой цивилни смъртни случаи. Според палестинските изказвания от 7 октомври, когато Израел стартира война против Хамас, са починали повече от 35 000 души, измежду които най-малко половината са дами и деца.

Израел стартира военни интервенции след офанзива на Хамас, при която бяха убити към 1200 цивилни и бойци, до момента в който над 200 заложници бяха отвлечени и отведени в Ивицата Газа. Много от тези, които подлагаха на критика Амал Клуни, в този момент се възползват от опцията да й се извинят обществено.

Какво съставлява Международният углавен съд и по какъв начин се преследват военните закононарушения?
Международният углавен съд е основан през 1998 година според Римския статут. Това е самостоятелна институция, която преследва лица, упрекнати в най-тежките закононарушения, предизвикващи безпокойствие в интернационалната общественост. Този съд проверява военни закононарушения, геноцид, закононарушения против човечеството и закононарушения на експанзия. Държавите могат да преследват обвинените в личните си съдилища. Международният углавен съд открива пълномощия единствено когато страните не могат или не желаят да го създадат - той е „ съд от последна инстанция “ и разчита на съдействието на страната при арестуването на обвинени.

Наказанията, наложени от Международния углавен съд, са отнемане от независимост и санкции. Израел не е измежду страните членки и съдът е способен, в случай че военни закононарушения са осъществени в една от страните, подписали учредителния му контракт, или са осъществени от техен жител.

Нито Русия, нито Украйна са измежду 124-те държави-членки, само че Украйна е приела пълномощия, което значи, че Международният углавен съд може да проверява избрани хипотетични закононарушения на нейна територия. От великите сили Съединени американски щати, Китай и Индия не са членове на съда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР