Прокуратурата е прекратила проверката за пране на пари срещу депутата

...
Прокуратурата е прекратила проверката за пране на пари срещу депутата
Коментари Харесай

Прокуратурата прекрати проверката за пране на пари срещу Лъчезар Иванов от ГЕРБ

Прокуратурата е прекратила инспекцията за пране на пари против депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и не е разкрила нарушавания или укриване на налози в осъществената от Иванов облага над 3.9 млн. $ от продажба на акции на борсата. Това оповестява „ Сега “, базирайки се на прокурорско разпореждане, подписано през февруари.

През август 2021 година стана известно, че Специализираната прокуратура е образувала следствие за пране на пари и данъчно закононарушение против Иванов.

Депутатът от ГЕРБ, който е за десети път в Народното събрание, прави консултантска активност за американска компания, която създава лекарствени артикули. Вместо заплащане в пари той е получил акции на сдружението. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и осъществя огромна облага.

Успоредно с парламентарната си активност като доктор той от години работи и с американската компания „ Ензолитикс “, в чието управление е българинът Хари Жабилов. Името му нашумява в България през предишното десетилетие около създаването на препарат за лекуване на ХИВ и няколко типа рак.

Продуктът е тестван още преди 1989 година от починалия му татко доктор Хари Жабилов. Иванов подписва контракт с компанията на Жабилов-младши, стартира с контракт за консултантски услуги от 2018 година В него е записано, че за активността си депутатът ще получи 20 млн. акции на сдружението. В началото на 2021 година Иванов продава посредством капиталов медиатор част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и съгласно първичната информация осъществя облага на обща стойност над 1.6 млн. $.

Преди 13 януари 2021 година Иванов не е разполагал с акциите, не е можел да оперира с тях и не е имал сигурност, че ще му бъдат предадени, предвид на което не ги е заявил в имуществената си декларация пред Комисията за попречване на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество, изяснява прокурорът в постановлението. Ако е имал акциите на книжен или електронен притежател, само че не ги е заявил, това би било нарушаване, написа в прокурорското разпореждане.

По делото е назначена съдебно-банково-финансова и икономическа експертиза. Тя демонстрира, че от капиталовия медиатор за интервала 12 март 2021 година – 25 май 2022 година по сметката на Иванов са постъпили 3 949 767.09 $. Акциите са продадени за над 4.1 млн. $, само че има комисиони и разноски за възлагане на трето лице.

По делото са подредени две проверки – на Хари Жабилов и на Лъчезар Иванов, които обгръщат интервала от началото на 2016 година до края на 2020 година За Жабилов не са установени приходи от източници в България, нито данъчни отговорности.

За Иванов ревизиращият екип открил, че за 2016, 2017 и 2018 година разноските му не надвишават размера на приходите. Но съпоставката на приходи и имущество посочила, че за 2019 и 2020 година разноските надвишават размера на получените средства и приходи с 44 748 лева за 2019 година и с 23 439 лева за 2020 година Така е открито, че се дължат налози – 4474 лева за 2019 година и 2343 за 2020 година, а също и лихви – над 1400 лева за двете години.

За 2021 година е направена инспекция, при която е установено, че Иванов е осъществил облаги от продажба на акции от „ Екзолитикс “, за които дължи 644 383 лева налог, който е платил.

Когато данъчните открили, че Иванов има недекларирани и неплатени налози, той обяснил, че благодарение на счетоводителя си видял, че е объркал декларациите си, подадени пред антикорупционната комисия, т.е. от Национална агенция за приходите са употребили неправилна информация, когато са го ревизирали.

„ Не е открито финансовите покупко-продажби да са звена от поредност интервенции, имащи за цел узаконяване на имущество и прегледани сами по себе си, те не носят характерността на закононарушението „ пране на пари “, написа още в постановлението.

„ Не се събраха доказателства, че „ Екзолитикс “ развива нерегламентирана активност, неразрешена от закон. За акциите на сдружението няма ограничавания за продажба, няма рестрикции и те свободно се търгуват на американската борса. (…) Престъплението, за което е формирано и водено актуалното наказателно произвеждане, не е осъществено и се касае за изцяло законен приход “, написа още в акта за преустановяване.

 

dnevnik.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР