Проектът на държавната Комисия за финансов надзор за системата бонус-малус

...
Проектът на държавната Комисия за финансов надзор за системата бонус-малус
Коментари Харесай

Само 0.4% от шофьорите щели да плащат свръхскъпа "Гражданска отговорност"

Проектът на държавната Комисия за финансов контрол за системата " бонус-малус " е доста успешен, обяви Асоциацията на застрахователите (АБЗ).  Според разновидността, който е на фаза " публично разискване ", неприятните водачи с доста нарушавания ще бъдат наказвани с до 400% по-скъпа застраховка " Гражданска отговорност ", до момента в който и най-изрядните водачи ще употребяват едвам 25% отстъпка от цената на полицата. Транспортният отрасъл към този момент дефинира тази скица като обир. 

Застрахователите свикаха в четвъртък специфична конференция, с цел да обяснят, че огромният малус - 400% оскъпяване, ще засегне единствено 0.6% от водачите - около 21 хиляди, а на оптималния бонус от 25% щели да се радват цели 44.2% от водачите, или към 1.5 млн. души.  " Тези клиенти -  с 400% малус, даже не ги желаеме. Това са нападателни водачи, рискови. Битката на застрахователите ще е за към 80% от положителните водачи ", разяснява Кирил Бошов, изп. шеф на " Евроинс иншурънс груп ". От АБЗ цитираха и данни на „ Пътна полиция “, съгласно които 25% от вредите при пътни произшествия у нас се  дължат на несъобразена скорост, 16% - на неспазване на отдалеченост, 11% - на лишаване на преимущество.

Преди дни сдруженията на превозвачи и водачи обаче изрекоха безпокойство, че даже дребни нарушавания на пътя, които не са довели до случай, ще носят наказателни точки, а оттова и оскъпяване на наложителната застраховка " Гражданска отговорност ". Тази година по данни на КАТ са издадени 1.7 млн. фиша и наказателни акта - при 1.3 млн. преди година, уточни Христо Радков от Българското съдружие на водачите. Според него при такава статистика не е допустимо 80% от водачите да са изрядни. Превишаване на скоростта и неправилни маневри може да оскъпят застраховката с до 200%, редно е цената на " Гражданската "  да зависи само от това дали водачите са провокирали произшествие на пътя, счита транспортният бранш. 

Според Кирил Бошов пък планът за бонус-малус у нас бил даже доста щадящ. Някои страни броели и нарушаванията при смятането на черните точки, твърди шефът на " Евроинс ".

От АБЗ оповестиха, че в страните, въвели системата " морков-тояга ", катастрофите спаднали с цели 20 - 30%. Юри Копач, зам.-шеф на асоциацията, даде образци от предишния век - след въвеждане на бонус-малус във Англия през 1914 година пътните произшествия намалели с 14%, в Германия след 1954 година ПТП-тата се свили с 13%, в Белгия и Франция отчели 20% спад на произшествията след използването на бонус-малус от 1971 г. 

Кирил Бошов от " Евроинс " пък увери, че след въвеждането на
бонусите и малусите застраховките като цяло ще поевтинеят и уточни, че в Румъния на седмата година междинната цена на " Гражданска отговорност " спаднала с 20%. 

 

КОГА И КАК

Бонус-малус би трябвало да се вкара на два стадия. Първият е през 2020 година, като единствено ще се следи държанието на водачите на пътя и те ще натрупат " досие ". От 2021 година към този момент ще стартират да се начисляват
бонусите или малусите съгласно това дали водачите са били изрядни, или са имали нарушавания. Преди това застрахователите би трябвало да показват базовите си цени. Цената  на " Гражданска отговорност "  ще бъде образувана на база на употребяваните и в този момент фактори - история на вредите при застрахователя, кубатура на мотора на колата, обитаемото място за регистрация и възрастта на лидера. Освен това ще има и коефициент, който се получава от нарушаванията или от неналичието на такива. 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР