Проекта за изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в

...
Проекта за изграждане на Международен институт за устойчиви технологии в
Коментари Харесай

Президентът Радев участва в Парижкия форум за мир

Проекта за създаване на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа показа през днешния ден президентът Румен Радев на Парижкия конгрес за мир. Той взе участие във френската столица в церемонията за отбелязване на стогодишнината края на Първата международна война и във форума, събрали десетки водачи от целия свят.
 
Държавният глава очерта известната към този момент в България самодейност за Института, който по думите му ще работи да има по-равномерно систематизиране на научния капацитет в Европа, да дава благоприятни условия на младежите от Югоизточна Европа за включване в екипи за научни проучвания на Балканите. Затова и този институт е значим като образец за научна съгласуваност, за научна кохезия, в който на тези младежи да се дава вероятност да работят с учени от целия свят, изясни президентът Радев пред медиите. По думите му, също по този начин той ще понижи доста и " приключването на мозъци " от нашите страни. За Радев е значим самият факт, че обединяването на към този момент 10 балкански страни към плана демонстрира, че районът излиза от отрицателното завещание от предишното. Философията, че можем да реализираме избрани цели единствено със съдействие, към този момент става част от районната политическа просвета, уточни президентът.

 Президентът Радев взе участие в Парижкия конгрес за мир БГНЕС
По думите му България има забележителен принос за развиването на концепцията, освен като мотор и страна, прилагаща европейските политики във връзка с Западните Балкани, само че особено за този теоретичен план нашите учени работят от много години и са водеща мощ. Радев означи, че през януари т.г. в България се състоя първата среща на направляващия комитет за основаването на Института от всички участващи в концепцията балкански страни, който президентът е приел в президентската институция. Там е била разисквана и концепцията да има меморандум за съгласие, който да бъде подписан от министър председателите на тези страни.-->
 
Дали бъдещият институт може да бъде построен в България, по думите на президента, ще бъде решено от всички участващи в плана страни. Думата ще има и Европейската комисия, тъй като главните средства се чака да бъдат от нея. Президентът Радев уточни, че Европейска комисия към този момент е подготвена да финансира първия стадий - изследването за целесъобразността на плана. По думите му България има всички предпоставки точно на нейна територия да се разгърне този Институт с научно-приложен център, тъй като страната е пълновръстен член на ЦЕРН. Освен това страната ни е подготвена да даде доста удобни условия - и като инфраструктура, и като разполагаем теоретичен капацитет, и като благоприятни условия за опериране на този център, означи Радев. Президентът разясни, че планът не е просто " за правене на някаква просвета ", за проучвания в региона на инженерната физика, на нуклеарната физика, а институт, който със своя център ще способства за лечение на такива онкологични болести, каквито в България не могат да бъдат третирани сега. Ако създадем това, резултатът ще бъде голям, разяснява Румен Радев.

 Президентът Радев взе участие в Парижкия конгрес за мир БГНЕС
Държавният глава подсети през днешния ден на участниците в Парижкия конгрес за мир, че Първата международна война стартира точно на Балканите преди повече от век. Затова би трябвало да се работи по този начин, че районът, който продължава да ражда опълчване, да се стабилизира във всички вероятни посоки. Според президента Радев е належащо построяването на взаимосвързана и постоянна интернационална среда за сигурност, в която да имаме по-голяма съгласуваност - освен взаимност и кохезия в обичайните области като инфраструктурата, селското стопанство, превоза, връзките и енергетиката. Европа ще продължава да бъде разграничена и това разделяне да се задълбочава, в случай че не изградим съгласуваност в доста значими аспекти като науката, технологиите и образованието. В това Югоизточна Европа изостава доста и колкото и да работим в другите области на кохезия и взаимност, в случай че не преодолеем тази празнота сред Източна и Западна Европа, няма по какъв начин да бъдем равноправни членове на Европейски Съюз, съобщи президентът Радев и добави, че без тези условия няма по какъв начин да имаме и действителна вероятност за участие на останалите страни от Западните Балкани.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР