Повече от сто души вече са задържани на антиправителствени демонстрации

...
Повече от сто души вече са задържани на антиправителствени демонстрации
Коментари Харесай

“Жестоката реалност”. Докъде ще доведат протестите срещу Пашинян

Повече от 100 души към този момент са арестувани на антиправителствени демонстрации в Армения. Хората обаче не престават да желаят оставката на премиера. А опозицията се пробва да провежда импийчмънта му. Причината са отстъпките, които Ереван, съгласно протестиращите, прави на Баку. За вероятностите на Пашинян и подкрепяния от него кротичък развой – в материала.

По пътя към мира

Непосредствената причина за безредиците е началото на делимитацията на границата с Азербайджан. Към жителите на региона Тавуш, част от който публично мина под контрола на Баку през април, се причислиха доста други. Пашинян се пробва да понижи напрежението, като изяснява, че делимитацията и демаркацията са взаимно преференциални и ще сложат завършек на „ беззаконието “. Но не желаят да го слушат.

На 10 и 11 май външните министри на Армения и Азербайджан разискаха в Казахстан подготовката на съглашение „ За мира и установяването на междудържавни връзки “. Страните потвърдиха напредъка по граничния въпрос и се договориха да продължат консултациите. Документът би трябвало да бъде подписан преди ноември. Министърът на външните работи Арарат Мирзоян също очерта по-нататъшни проекти - „ деблокиране на всички транспортни връзки в района “.

Той посочи, че инфраструктурата ще остане под юрисдикцията на страните, на чиято територия се намира. Тоест няма по какъв начин да се мине без делимитация и демаркация.

В отговор ректорът на Тавушката епархия на Арменската апостолическа черква и началник на придвижването „ Тавуш в името на родината “ Баграт Галстанян прикани хората да излязат на улицата от осем часа сутринта на 13 май. До понеделник следобяд, съгласно арменското Министерство на вътрешните работи, повече от 100 и петдесет души са били арестувани.

Парламентарна аритметика

Галстанян упорства за започване на процедура по импийчмънт против Пашинян. Не е толкоз елементарно.

За внасянето на този въпрос в Народното събрание са нужни 38 депутати. Освен това опозицията би трябвало авансово да номинира нов министър председател.

Опозиционните партии " Айастан " и " Имам чест " имат 35 места. Единственият самостоятелен народен представител е Ишхан Закарян. „ Той не отхвърли предлагането да се причисли. Можем да кажем, че преодоляхме първия стадий “, сподели архиепископът на протест в Ереван на 12 май.

След това ще би трябвало да завоюват част от депутатите от ръководещия блок (необходими са 54 гласа, с цел да вземат решение). Там, с изключение на представители на ръководената от Пашинян партия " Граждански контракт ", има още девет души. Дори и да си сътрудничат с опозицията, това няма да е задоволително. Една от задачите на всеобщите акции е да се повлияе на съпартийците на премиера.

Що се отнася до вероятния правоприемник на Пашинян, няма изясненост. „ Обсъждат се разнообразни разновидности, обичани и недолюбвани имена “, по този начин Галстанян отговори на журналистически въпрос на 11 май. Самият той не може да кандидатства за висока служба: има канадско поданство. Шефът на кабинета съгласно него би трябвало да бъде безпартиен: „ Новото държавно управление на национално единодушие би трябвало да бъде формирано от експерти. Само по този начин ще реализираме вътрешна взаимност “.

" Няма опция "

Експертите са съгласни, че в действителност към момента нищо не заплашва властта на Пашинян.

„ Няма забележима конструкция измежду тези, които се опълчват на политиката му. Там има доста разнообразни сили: има прочувствено обезпокоени от провалянето в Карабах, такива, които са съответно срещу разграничаването, и доста се причисляват към дейностите непринудено “, отбелязва. по-специално политологът Андрей Суздалцев.

Той напомня, че арменското общество като цяло е разочаровано от актуалната обстановка, както беше след провалянето във войната през 2020 година Но не всички усеща се лимитират персонално до фигурата на Пашинян. Затова оставката му е малко евентуална.

Главният теоретичен помощник в кавказкия бранш на Центъра за постсъветски проучвания към ИМЕМО на РАН Александър Крилов на собствен ред показва, че за опозицията в действителност не е елементарно да събере нужния брой гласове в Народното събрание. Няма признаци, че последователите на Пашинян са подготвени да го „ предадат “.

„ От друга страна, съперниците на премиера употребяват същите способи – въпреки всичко всеобщите демонстрации го доведоха на власт през 2018 година Но в този момент мащабите не са същите “, прецизира политологът,

Пашинян обаче няма поле за маневриране: той може единствено да продължи мирния развой и то като подписа съглашение при изискванията на Баку. „ Това е жестока действителност за Армения, тъй като няма съдружници, способни да посредничат, очакванията за Франция, Индия или Кипър са илюзии, че Пашинян откровено желае да реализира мир при изискванията на опазване на територията в рамките на Арменската ССР. ”, продължава Крилов.

„ Като цяло, даже и държавното управление да се смени, ще възникне въпросът какво да се прави по-нататък. Алтернативата е такава: или да одобряват изискванията на Азербайджан, или да стартира нова война. Ереван не е подготвен за нова война ”, показва специалистът. Така че Пашинян, макар митингите, въпреки всичко показва настроенията на забележителна част от обществото, което изрично не желае възобновяването на горещия спор със съседите.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед50793 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед48757Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед68642Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед28385Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед20046Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед78929Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед77998„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР