Светът и България остро осъждат стрелбата срещу словашкия премиер Робърт

...
Светът и България остро осъждат стрелбата срещу словашкия премиер Робърт
Коментари Харесай

Светът и България остро осъждат стрелбата срещу словашкия премиер


Светът и България остро осъждат стрелбата против словашкия министър председател Робърт Фицо. Словашкият министър председател Робърт Фицо бе прострелян в сряда.
Това предизвика вълна от реакции по света и у  нас.
Как реагираха международните политически водачи на новината за покушението.

„ Мога да потвърдя, че против премиера беше извършен опит за ликвидиране “, заяви словашкият вътрешен министър, представен от Ройтерс.
„ Осъждаме изрично офанзивата
против Робърт Фицо, пожелаваме му бързо възобновяване, мощ и кураж на фамилията му “. Това се показва в обява на Министерския съвет на България в обществената мрежа „ Екс “ по повод стрелбата срещу словашкия министър председател, който беше ранен след държавно съвещание през днешния ден.


„ Решително осъждам подлото нахлуване
против премиера Роберт Фицо “, написа ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в обществената мрежа „ Екс “.

„ Подобна демонстрация на принуждение няма място в нашето общество и подкопава демокрацията, нашата най-голяма полезност “, прибавя тя. Фон дер Лайен изразява състрадание към Фицо и неговото семейство.
„ Бях надълбоко шокиран от чудовищното нахлуване
против моя другар, министър-председателя Роберт Фицо “. Това написа в обществената мрежа Х унгарският министър председател Виктор Орбан.

„ Молим се за неговото здраве и бързо възобновяване! Бог да благослови него и страната му! “, добави Орбан.

Румънският премиер Марсел Чолаку заяви, че е „ надълбоко шокиран “ от новината за нападението против словашкия му сътрудник Фицо.
„ Предавам най-искрените си мисли
на словашкия министър-председател Роберт Фицо “, написа Чолаку в обществената мрежа Х.

„ Такива крайни дейности нямат никакво опрощение и причинителите би трябвало да бъдат подведени под отговорност “, добави той.

„ Дълбоко съм шокиран от новината за страхливото нападение срещу словашкия министър-председател Фицо “, написа германският канцлер Олаф Шолц в обществената мрежа Х. Шолц прикани за преустановяване на
„ насилието в европейската политика “.
„ Нападението против министър-председателя на Словакия Роберт Фицо е ужасяващо. “

Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски, откакто Фицо беше прострелян в Хандлова. Фицо и ръководещата коалиция са критици на Украйна, като стопираха доставките на оръжия за Киев.
„ Остро осъждаме този акт на принуждение
против нашата прилежаща страна сътрудник. Трябва да се положат всички старания, с цел да се подсигурява, че насилието няма да се трансформира в норма в която и да е страна или сфера. Искрено се надяваме Роберт Фицо да се възвърне скоро и показваме своята взаимност с народа на Словакия. “
Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг
е шокиран и ужасяващ от стрелбата против словашкия министър председател Роберт Фицо.

„ Пожелавам му сили за бързо възобновяване. Мислите ми са с Роберт Фицо, неговите близки и народа на Словакия “, съобщи Столтенберг
Източници: БТА, БГНЕС
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР