Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) ще внесе предложение контролът

...
Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ) ще внесе предложение контролът
Коментари Харесай

ПП-ДБ предлага прекратяване на концесията на Лукойл на нефтено пристанище Росенец

" Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) ще внесе предложение контролът на пристанище „ Росенец “ да бъде върнат на страната. Това сподели в коридорите на Народното събрание съпредседателят на обединението Кирил Петков.

Нефтеният терминал на пристанището " Росенец " от години се управлява от съветската държавна компания " Лукойл ". След началото на войната това се трансформира в една от дребното точки за импорт на съветски петрол на територията на Европейски Съюз.

Предложение за връщането на терминала под контрола на страната и възбрана за даването на концесия на обекти от сериозната инфраструkтура, свързани с пренос на петрол и нефтени артикули от Русия.

" Българската граница става под български надзор и може да споделяме на нашите европейски сътрудници, че не би трябвало да се тормозят за този обект оттук насетне ", сподели Петков. Той добави, че предлагането ще приключи концесията на пристанището, която е била увеличена с 24 години от служебното държавно управление на Гълъб Донев без претекстове.

Според съпредседателя на ПП-ДБ предлагането ще бъде подкрепено и от ГЕРБ-СДС, а контролът ще бъде конфискуван от " Лукойл " в оптимално къси периоди след приемането на решението на Народното събрание.

България е единствената страна в Европейския съюз, която получи изключение и може да внася съветски петрол по море още две години. Това се случи поради, контрактувано от държавното управление на Кирил Петков през 2022 година и беше целесъобразно с гарантиране на вътрешното ползване.

По-късно служебният кабинет на Румен Радев пък контракти опция " Лукойл " да изнася петролните си артикули за трети страни. В подмяна съветската, че стартира да заплаща налози в България. Преди това заплащането им беше заобикаляно за повече от десетилетие, което докара до пропуски за България на стойност над 1 милиарда лева.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР