Продължаваме да изпълняваме решението на Народното събрание за помощ на

...
Продължаваме да изпълняваме решението на Народното събрание за помощ на
Коментари Харесай

Тагарев: Няма да изпращаме наши военни в Украйна

Продължаваме да изпълняваме решението на Народното събрание за помощ на Украйна, анализирайки условията на украинската страна и нашите благоприятни условия, сподели министърът на защитата Тодор Тагарев в предаването „ Защо, господин министър? “ по бТВ. По думите му, това е освен материална помощ, само че и помощ в подготовка на украински военнослужещи, която ще се реализира или на наша територия, или на територия на страна съдружник от Европейския съюз. В никакъв случай не става въпрос за изпращане на наши военни на територията на Украйна, съобщи министърът. 

Той изясни още, че няма информация все още нашите МиГ-ове да са търсени като помощ. Украйна към този момент няма интерес, в случай че не бъдат сюрпризирани по някакъв метод, добави той. Поддръжката на МиГ-овете ни коства десетки милиони, ще извадим от въоръжение тези самолети след доста дребен брой години и те няма да са нужни на никого, сподели още министърът на защитата.  

На въпрос дали е изпълнено решението на Народното събрание от декември предходната година за помощ за Украйна, министърът на защитата отговори, че е изпълнена първата точка, в която е казано какво тъкмо да се даде, както и седмата точка до някаква степен, която се отнася до освежаване на муниции. Не е изпълнена шеста точка, която споделя да продължи оказването на военнотехническа помощ според от декларираните потребности и нашите благоприятни условия. По този мотив имаше неведнъж изказвания на президента и служебното държавно управление действаше надлежно с тези изказвания, а не в сходство с решенията на Народното събрание, добави Тагарев. 

Българските благоприятни условия за помощ не са изчерпани, въпросът е какво тъкмо и в какви размери, само че чакам доста по-конкретни документи за настояванията и доста по-детайлен разбор какво тъкмо е налично и можем да предоставим, сподели министърът на защитата. Гарантирам, че ние можем да предоставим спомагателна военнотехническа помощ, съобщи Тодор Тагарев. По думите му помощта, която към този момент сме дали, е оценена високо, защото е била в положително техническо положение, само че уточни, че остава класифицирана информация какво тъкмо е предоставено. 

Възнамерявам да изтегля някои документи, които към този момент са импортирани в Народното събрание, да вземем за пример капиталовата стратегия, уточни още той. Тодор Тагарев посочи две аргументи за това. На първо място министърът изясни, че би трябвало да се запознае задълбочено с тази стратегия, с включените в нея планове и какво тъкмо съставлява. Като втора причина той уточни, че и двете оферти в програмата са засекретени. Инвестиционната стратегия това са плановете, които министерството счита да реализира през идващите десетина години и цената им е забележителна, много милиарди левове, изясни министърът. 

Тъй като документът към момента не се преглежда сега от народните представители, той може да се изтегли, да се прегледа и да се внесе още веднъж, добави той. Министър Тодор Тагарев увери, че това по никакъв метод няма да забави модернизацията и превъоръжаването на армията. „ Наличието на капиталова стратегия е добра процедура, само че не е безусловно належащо изискване, с цел да започват огромните планове за рационализация “, сподели той.  

Инфо: БТА, бТВ

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР