Руският президент Владимир Путин поздрави жителите на Донецката и Луганската

...
Руският президент Владимир Путин поздрави жителите на Донецката и Луганската
Коментари Харесай

Путин поздрави жителите на ДНР и ЛНР: Вие защитихте Донбас и се върнахте в родината - Русия

Руският президент Владимир Путин поздрави жителите на Донецката и Луганската национални републики за 10-годишнината от тяхното формиране. В известия, оповестени на уеб страницата на Кремъл, Путин отбелязва демонстрираната воля на жителите на Донбас да бъдат с Русия, оповестява ТАСС. „ Дълги осем дълги години под обсада, макар обстрелите и провокациите на неонацистите, вие защитихте Донбас и през септември 2022 година изразихте непоклатимата си воля: да бъдете дружно с вашата татковина – Русия “, обърна се Путин към жителите на Донбас. 

В посланието си към жителите на ДНР президентът означи патриотичния ентусиазъм, с който на 11 май 2014 година на референдум жителите на републиката поддържаха независимостта. Хората, уточни Путин, „ демонстрираха на целия свят твърда решителност да пазят правото си на роден език, просвета, свободно развиване и подготвеност да се опълчват самоуверено на експанзията на националистите, завзели властта в Киев “.

Луганската национална република, както се отбелязва в посланието на президента до жителите на района, също е „ родена в мъчно, трагично време, когато в Киев беше осъществен въоръжен държавен прелом “. „ Въпреки нападателните дейности на неонацистите, вие не предадохте своите предшественици, не позволихте да бъдат заличени техните бойни и трудови подвизи и съхранихте онази свещена връзка сред поколенията, която постоянно е солидна основа за единодушие и сполучливо развиване “, добави Путин.

След въоръжен държавен прелом през зимата на 2014 година в Киев на власт дойдоха най-радикалните неонацистки среди. Заради политиката си на украинизация, ориентирана към премахване на всичко съветско, жителите на няколко района на тогавашна Украйна взеха решение да скъсат с Киев, разяснява ТАСС. През март жителите на Севастопол и Крим оповестиха самостоятелност от Украйна и прекосяване към Русия след референдум, а през май - в Донецка и Луганска области. Протести против властта на неонацистите имаше и в Одеска, Харковска и редица други области, прибавя организацията. 

Въпреки подписаните в Минск съглашения, украинските управляващи отхвърлиха да признаят специфичния статут на Донбас и правото на жителите му на културно самоопределяне. След утежняването на обстановката и зачестяването на мощните офанзиви против районите, които оповестиха самостоятелност през зимата на 2022 година, Русия призна независимостта на ДНР и ЛНР, а съветският президент Владимир Путин разгласи началото на специфична военна интервенция. През септември 2022 година на референдум Донецката и Луганската национални републики гласоподаваха с голямо болшинство за обединяването си с Русия.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР