Предложение на руското министерство на отбраната за преразглеждане на морските

...
Предложение на руското министерство на отбраната за преразглеждане на морските
Коментари Харесай

Русия изтри предложението си за промяна на границите в Балтийско море

Предложение на съветското министерство на защитата за преразглеждане на морските граници в източната част на Балтийско море през днешния ден бе изтрито от формален уебсайт, откакто провокира комплициране и опасения измежду членовете на НАТО Финландия, Швеция, Литва и Естония, съобщи Ройтерс.

В формалния план на министерството на защитата пишеше, че при измервания на границата от руско време през 1985 година са били употребявани морски карти от средата на ХХ век и те не дават отговор на по-съвременните картографски координати. Предложението обаче през днешния ден бе изтрито от формалния уебсайт, на който беше оповестено. На мястото му имаше само известие, гласящо: " Черновата е изтрита ", без да се дават повече детайлности. Агенция Ройтерс отбелязва, че съветското министерство все още не е дало отговор на питане за коментар.

В изтрития план не бе конкретизирано по какъв начин тъкмо би могла да бъде изменена границата и дали е имало съвещания с други страни с изход на Балтийско море. В документа се натъртва на морските граници наоколо до съветските острови във Финския залив и до други край крайбрежията на градовете Балтийск и Зеленоградск в съветския Калининградски ексклав, който граничи с Полша и Литва, показва ДПА.

Междувременно съветските проекти за преразглеждане на морските граници в Балтийско море провокираха угриженост измежду европейските им съседи. " Това е още едно доказателство, че нападателната и ревизионистична политика на Русия съставлява опасност за сигурността на прилежащите страни и на Европа като цяло ", се споделя в изказване на литовското външно министерство. То назовава документа " преднамерена, целенасочена и повишаваща напрежението провокация ", която цели да сплаши прилежащите страни. Министерството сподели, че ще извика съветския дипломат в Литва и ще разиска документа дружно с сътрудниците си.

Финландският президент Александeр Стуб написа в обществената мрежа " Екс ": " Русия не се е свързвала с Финландия по този въпрос. Финландия работи както постоянно - умерено и въз основа на обстоятелствата ".

Началникът на шведската войска Микаел Бюден предизвести за териториалните упоритости на Москва в Балтийско море, изключително във връзка с огромния шведски остров Готланд. " Сигурен съм, че Путин е насочил взора си към Готланд ", сподели Бюден пред немската медийна група Ер Ен Де. " Целта на Путин е да придобие надзор над Балтийско море ", добави той. " На пръв взор това е неуместна концепция ", съобщи министърът на външните работи на Естония Маргус Цахкна. " Не може да се изключи, че документът е опит да се всее ужас ", добави той.

По-рано през днешния ден съветските осведомителни организации оповестиха, че военни източници отхвърлят проектът да е опит за разширение на територията на Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че зад самодейността не стоят политически съображения.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР