С жалба до Европейската прокуратура ЛЕВИЦАТА!“ алармира за тежки нарушения,

...
С жалба до Европейската прокуратура ЛЕВИЦАТА!“ алармира за тежки нарушения,
Коментари Харесай

Румен Петков внесе жалба срещу Урсула фон дер Лайен заради корупция с ваксини за COVID-19

С тъжба до Европейската прокуратура „ ЛЕВИЦАТА! “ сигнализира за тежки нарушавания, свързани с процеса на договаряния за контракт за ваксини против COVID-19 сред Eвропейския съюз и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Това заяви пред медиите в Бургас лидерът на листата на „ ЛЕВИЦАТА! “ за избори за народни представители в морския град Румен Петков.

Той изясни, че Фон дер Лайен е водила диалози с изпълнителния шеф на " Пфайзер ", обменяли са писмена преписка, която по-късно е унищожена. 

„ В жалбата наблягам спора на ползи и нарушение на процедурите за договаряния, които се водят освен зад тила на Европейския парламент, а и в ущърб на ползите на жителите на Европейския съюз. Водят се договаряния за един съответен снабдител на ваксини. Замесен е и нейният брачен партньор “, сподели още Румен Петков. 

По думите му казусът демонстрира, че битката с корупцията на най-високо равнище е осъзната нужда. „ В жалбата си апелирам Европейската прокуратура да организира цялостно и транспарантно следствие, тъй като ръководителят на Европейската комисия ни е нанесъл вреди за повече от половин милиард “, уточни Петков. Той сподели, че вследствие на дейностите на Урсула фон дер Лайен България е била задължена да купи към 20 млн. броя ваксини на стойност към половин милиард лв.. До края на март т.г. от всичките тези ваксини, са сложени 4 700 000, а останалите са дарени на незнайни страни или подлежат на заличаване, т. е., ние ще похарчим още пари с цел да унищожим тези ваксини, добави Петков. 

Ето цялостния текст на жалбата до Европейската прокуратура:

С сегашното искам да подам публична тъжба против Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, по отношение на процеса на договаряния за контракта за закупуване на ваксини против COVID-19 сред Европейския съюз и Pfizer. 

Предмет на жалбата: 

Липса на бистрота и заличаване на документи: 

Според информация, оповестена от Politico, Урсула фон дер Лайен е провела предварителни договаряния с изпълнителния шеф на Pfizer, Алберт Бурла, посредством текстови известия, които по-късно са били унищожени и не са били съхранени като публични документи. Европейската комисия отхвърля да разкрие наличието на тези известия, което съставлява нарушаване на разпоредбите за бистрота и достъп до информация. 

Конфликт на ползи и нарушение на процедурите за договаряния: 

В отчета на Европейската счете палата от септември 2022 година се показва, че предварителните договаряния за контракта с Pfizer са били извършени персонално от Урсула фон дер Лайен, без присъединяване на взаимния преговорен екип, което опонира на откритите процедури на Европейската комисия за договаряния за закупуване на ваксини. 

Морални вреди и загуба на доверие в институциите на Европейски Съюз: 

Липсата на бистрота и хипотетичните нарушавания в процеса на договаряния водят до загуба на доверие в институциите на Европейския съюз. Това държание освен подкопава моралните стандарти на ръководство, само че и подрива легитимността на Европейската комисия като институция, която би трябвало да пази ползите на европейските жители. 

Във връзка с гореизложеното, Моля Европейската прокуратура да организира цялостно и транспарантно следствие на дейностите на Урсула фон дер Лайен по отношение на процеса на договаряния за контракта за закупуване на ваксини от Pfizer, в това число унищожаването на текстовите известия и неспазването на процедурите за договаряния. Моля да бъде тествано, Моля и резултатите от следствието да бъдат обществено оповестени, като бъдат изложени всички документи и доказателства, свързани с процеса на договаряния и вземането на решения от страна на Европейската комисия. На база резултатите от следствието, Европейската прокуратура следва да издаде рекомендации за възстановяване на прозрачността и ръководството на процесите на договаряния и взимане на решения в границите на Европейската комисия, което от своя страна ще докара до позитивен резултат за всички жители в общността. 

В резултат на дейностите на Урсула фон дер Лайен и Комисията, моята страна България беше задължена да купи 20 000 000 броя ваксини за Ковид на стойност 485 765 554 лв.. До края на март 2024 година са сложени 4 726 213 дози. За голяма част от имунизациите би трябвало да влагаме и в тяхното заличаване, като налице са серия опасности от друг темперамент, в т. ч., и екологични. 

Като жител на Европейския съюз, имам вяра, че е от значително значение да се подсигурява прозрачността и отговорността на европейските институции. Настоящото държание на Урсула фон дер Лайен съставлява съществено нарушаване на тези правила и изисква неотложно следствие и дейности от страна на Европейската прокуратура, призвана да брани реда и закона в Съюза.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР