Продължаваме да искаме да ни бъдат отпуснати 38 млн. лв.,

...
Продължаваме да искаме да ни бъдат отпуснати 38 млн. лв.,
Коментари Харесай

Проф. Славчева от БАН за Фрог: В стачна готовност сме

Продължаваме да желаеме да ни бъдат отпуснати 38 млн. лева, което ще разреши да се изравнят нашите заплати с тези във ВУЗ-вете. Това съобщи пред Фрог нюз ръководителят на Общото заседание на Българска академия на науките проф. Евелина Славчева.
Тези 15 млн., които ни бяха отпуснати, допълват нашата дотация до екзистенц-минимума, който Съветът на настоятелите беше дал своя вот при започване на месеца.

Правителството ни даде обещание, че ще продължим разговора още при започване на новата година. Оставаме в протестна подготвеност, само че преустановяваме протестните дейности. Имаме заричане, че още на първото съвещание на Министерски съвет ще бъде подписано проектопостановлението, което към този момент е оповестено на страницата на МОН.

Претендираме, че броят на учените в България е редуциран до сериозния най-малко, който е под европейските стандарти за брой учени на глава от популацията. Смятаме, че би трябвало да поддържаме капацитета на Академията, в това число кадровия капацитет, тъй като той е на половина от 1996 година. Няма накъде повече да понижава броят на учените.

В страната има 3600 докторанти, от тях 300 са в Българска академия на науките. Нашите докторанти с доста дребни изключения не пазят докторантура. Има обаче ВУЗ-ве, където част от докторантите биват отчислявани с право на отбрана и не стигат в никакъв случай до отбрана, а получават стипендии. Ще има работна група, с цел да се откри решение, което да разреши повишение на стипендиите при управление на отговорностите на докторантите.

Имаме увещание, че ще бъдат отделени пари за новата конкурсна сесия през 2018 година към Фонд научни проучвания. Досега средствата бяха обезпечени за предишни интервали.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР