Приятелски настроеният към Русия министър-председател на Словакия направи неочакван обратен

...
Приятелски настроеният към Русия министър-председател на Словакия направи неочакван обратен
Коментари Харесай

Обрат: Словакия обеща военна помощ на Украйна и вече я иска в ЕС

Приятелски настроеният към Русия министър-председател на Словакия направи непредвиден противоположен завой във връзка с Украйна и ѝ даде обещание поддръжка, оповестява " Файненшъл таймс ".

Това се случи по време на първото му посещаване в раздраната от война страна, единствено дни откакто сложи под подозрение украинския суверенитет.

Роберт Фицо зае поста през октомври след акция за спиране на военната помощ на Словакия за Киев и се опълчи на спомагателни наказания против Русия. Днес той се срещна с украинския си сътрудник Денис Шмигал в град Ужгород, покрай словашката граница.

Фицо съобщи, че има единствено " незначителни " политически разлики с Киев, които са част от " политическия живот ", и добави: " Ние в действителност желаеме да ви помогнем ".

Шмигал отвърна, че е подготвен да развива " прагматични и доста надеждни връзки " сред двете страни.

По-късно украинският министър председател разгласи, че Фицо е заречен да не стопира словашките компании да доставят оръжия на Украйна и да помогне за построяването на нейната защита. Братислава ще поддържа и кандидатурата на Киев за участие в Европейски Съюз и финансирането.

Обещанията на Фицо в Украйна са в ослепителен контрастност с провокативните му мнения от последните дни, които накараха управляващите в Киев да изискат опровергаване, а анализаторите да се усъмнят дали идната среща ще се състои.
 Словакия стопира военната помощ за Украйна
Словакия стопира военната помощ за Украйна

Победата на партията на Фицо може да означи трагичен поврат във външната политика на страната

През уикенда Фицо сложи под подозрение суверенитета на Украйна , като съобщи, че тя е под " безспорното въздействие на Съединените щати ". Той прикани Киев да отстъпи територия на Русия, с цел да постави завършек на войната, и акцентира, че Словакия ще се опълчи на присъединението на Украйна към НАТО, защото сходен ход може да провокира трета международна война.

Вчера той отиде даже по-далеч, като загатна, че в Киев въобще не се води война. На въпрос за какво ще посети единствено Ужгород, а не столицата, Фицо отвърна: " Наистина ли вярвате, че в Киев има война? Надявам се, че не говорите съществено... Животът там е изцяло естествен ".

Необоснованото изказване на Фицо съответства с вълна от съветски ракетни за които украинските управляващи оповестиха, че са и са били ориентирани към цивилни здания.

" Има огромно противоречие сред реториката на Фицо в и отвън страната " , означи Павол Демеш, някогашен словашки външен министър. " Мисля, че Украйна работи доста ловко, с цел да не ескалира този тип напрежение, само че броят на злонамерените изказвания, направени от Фицо неотдавна, беше умопомрачителен за доста от нас, които сме работили във външната политика, тъй като той унищожи имиджа на страната ни преди значимо посещаване ".

Популистът през октомври като водач на трипартийна коалиция, която разпали антиукраинските настроения. Преди това той е бил три пъти министър-председател - последно до 2018 година, когато подаде оставка на фона на антиправителствени митинги.
 Роберт Фицо поддържа Орбан за помощта за Украйна
Роберт Фицо поддържа Орбан за помощта за Украйна

Словакия няма да остави Унгария сама против всички

Опозицията от дълго време го упреква, че е употребявал съветска помощ, с цел да бъде избран отново. Неговите антиукраински мнения демонстрират, че " той просто връща дълга към Русия за нейната поддръжка преди изборите в Словакия ", уточни Ярослав Нади, някогашен министър на защитата на Словакия. От своя странаФицо отхвърли да е имало съветска интервенция в изборната му победа.

Освен това той разтревожи Брюксел, като Виктор Орбан. Тяхното партньорство може да усложни напъните на Европейски Съюз да поддържа единна поддръжка за Украйна.

" Украйна няма военно решение и актуалната тактика не работи " , съобщи Фицо в Будапеща предходната седмица.
 Словакия се опасява войната в Украйна да не продължи до 2030 година
Словакия се опасява войната в Украйна да не продължи до 2030 година

В Прага Фицо настоя за мирни договаряния

Освен при цялостната поддръжка за Украйна, Фицо промени метода си и към военния експорт. Миналата година той разкритикува  предишното държавно управление за доставката на изтребители МиГ-29 на Киев и вместо това обещаведнага щом встъпи в служба.

През ноември обаче държавното управление посочи, че възбраната ще се ползва единствено за държавни производители, а не за частни компании. Словашкият парламент в допълнение смекчи разпоредбите този месец, а Министерството на защитата даде 100 милиона евро дотации на производителите на отбранителна техника.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР