Приемането на мнения и предложения по проекта на Наредба за

...
Приемането на мнения и предложения по проекта на Наредба за
Коментари Харесай

Камарата на архитектите настоява да не се приема Наредбата за градска среда на София

Приемането на отзиви и оферти по плана на Наредба за градската среда в София завърши. Предстои публичното й разискване, а Софийската гилдия на Камарата на архитектите в България (КАБ) прикани основния проектант Здравко Здравков, който е основател на плана, процедурата да спре и планът да не се внася за разглеждане и приемане от Столичния общински съвет.

" На този стадий Наредбата за градска среда е с непрецизирани текстове, неразбираеми условия към проектирането, финансирането, осъществяването и контрола по него ", се показва в претекстовете на софийската конструкция на Камарата на архитектите.

Това е първият план за разпоредба, която ще постанова стандарти за фасадите на постройките, цвета им, облицовката. Новите условия ще са наложителни за всички бъдещи капиталови планове, като те ще би трябвало да вървят в комплект с така наречен план " Градска среда ". Ако той липсва, основният проектант на София няма да дава позволение за градеж, написа в проектонаредбата.

В този спомагателен план " Градска среда " би трябвало да са изредени архитектурните елементи на бъдещата постройка – облицовки, стълби, изолации, тип дограма, настилки, даже тенти и пощенски кутии. Всички те би трябвало да са в звук със стандартите, налагани от наредбата.

Според плана основният проектант на София може да обособява градски пространства, които носят независими характерности и изискват изцяло решение посредством налагането на съответен стандарт. Всеки квартал или улица ще развива собствен присъщ образ цветово или в силуетен отбор от здания и така нататък Налаганият от общината стандарт ще бъде създаден съответно за дадения квартал или улица, с цел да се реализира и очертае неговата еднаквост, написа още в плана на наредбата.

Ако новите стандарти, залегнали в тази разпоредба, не бъдат изпълнени, основният проектант ще назначава комисия, която по предложение на кмета ще " приведе постройката в сходство със стандартите на общината за сметка на притежателите на парцела ". Предвидени са и санкции от 200 до 500 лв. за физически лица и от 500 до 2000 лв. за еднолични търговци или юридически лица.

Юристът Борис Милчев, съветник на КАБ, нападна тези благоприятни условия за наказания на притежателите на парцели: " В Закона за устройство на територията (ЗУТ) имаше една алинея на член 108, която даваше опция да се отхвърлят планове, в случай че опонират на някакви естетически условия. Тази алинея беше анулирана незабавно, тъй като кое е естетично няма по какъв начин да бъде оспорвано или преценявано в съда. "

Новата разпоредба ще усили административната тежест, без да има задоволителен резултат от нея, счита той. По думите му архитектите са изразили противоречие да им се постановат предварителни модели и визии, които ще ги лимитират в проектирането на нови здания и пространства.

" В европейските градове такива наредби са насочени най-много към запазване на старите здания и образа им. Текстовете им са ориентирани към консервация на избрана градска среда, а не са ориентирани към бъдещото строителство ", означи Милчев. Само в Преходните разпореждания на плана за наредбата е очакван текст, който незадълбочено визира казуса с бездействието на притежателите на съществуващите здания за поддържането им.

Съвсем друго е визията на основния проектант Здравков по казуса с фасадите, претрупани с климатици, кабели, реклами и така нататък Създаваме системи от стандарти. Първите пилотни стандарти ще са за фасадите на остарели здания по улиците " Граф Игнатиев ", " Солунска ", " Шишман " и " Шести септември ", съобщи той при първото показване на плана на наредбата на 16 май.

" Всяка постройка по тези улици ще получи своето досие, което ще бъде качено на уеб страницата на Направление " Архитектура и градоустройство ", и притежателите ще могат да си го получат. Именно в него ще се указват цветовите палитри, които да се употребяват за фасадите при последващи поправки и промени на постройката ", сподели арх. Здравков. За премахването на противозаконни реклами, климатици и кабели в проектонаредбата е заложен период от 3 години, до момента в който за по-сериозните поправки ще се позволяват и по-продължителни интервали.

Общественото разискване на плана за Наредба за градска среда следва, само че софийската гилдия на Камарата на архитектите се притеснява, че процедурата може да бъде забързана, с цел да бъде импортирана за разглеждане и приемане в този мандат на Столичния общински съвет. " А тя е с " непрецизирани текстове и неразбираеми условия към проектирането, финансирането, осъществяването и контрола по него ", акцентират архитектите и приканват за по-задълбочено разработване на текстовете в този първи нормативен документ за градската среда на София.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР