Приемане на нова методика за обследване на тежките пътни инциденти,

...
Приемане на нова методика за обследване на тежките пътни инциденти,
Коментари Харесай

Предложение: Отказ на административни услуги от институциите при неплатени глоби от шофьорите

Приемане на нова методика за проучване на тежките пътни произшествия, бързо и дейно събиране на наложени наказания, одитите за пътна сигурност да обзет всички републикански и общински пътища, основаване на обществен регистрационен режим на компаниите, извършващи сервизна активност. Това са част от рекомендациите в Доклада за положението на сигурността на придвижването по пътищата в Република България оповестен от Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " (ДАБДП) на формалната им интернет страница.

От организацията показват, че това е и първият повсеместен разбор на равнището на сигурността на придвижването по пътищата, който се прави у нас. В отчета са набелязани съответни ограничения и дейности, които ангажираните институции следва да подхващат, допълват от ДАБДП. Той е и основата, на която ще бъде създадена и Стратегията за сигурност на придвижването по пътищата в небосвод 2021 - 2030 година

По отношение на събираемостта на глобите се предлага да има отвод на административни услуги от всички институции при неплатени отговорности и инспекция на жителите (в това число чуждестранни) на изходните Граничен контролно-пропусквателен пункт за съществуване на наложени с електронен фиш санкции.

Предлага се още при изключително тежки произшествия те да се обследват от експерти от разнообразни области . ДАБДП предлага водещо да бъде не определяне на виновност, а дефицитите свързани с: държанието на лидера, редовността на транспортното средство, положението на инфраструктурата, метеорологичната конюнктура и така нататък, с цел да се види повода или казуса за настъпването на ПТП и той да бъде навреме отхвърлен.

Анализът установи още, че през последните 10 години се отбелязва интензивно развиване в региона на пътното строителство, само че по-голямата част от мрежата остава построена преди повече от 20 години. За 2018 година са открити 77 сектора с централизация на ПТП по републиканските пътища, се показва в отчета. Разработване на интерактивна карта с информация за тях и въвеждане на повече интелигентни транспортни системи, са измежду другите цели за възстановяване на сигурността по пътищата. -->

Най-честите механически неизправности, които водят до произшествие са пръсване на гума и щета в спирачната уредба , се споделя в заключението на отчета в частта " Превозни средства ", като главната рекомендация е поредна работа за гарантиране на техническата им редовност.

В световен мащаб, по данни на Световната здравна организация почти 1,35 милиона души умират всяка година вследствие на пътнотранспортни катастрофи, което, с изключение на голямата човешка покруса, коства на страните и приблизително 3% от брутния им вътрешен артикул. На европейско равнище, през миналите десетилетия сигурността на пътя се усъвършенства доста, само че все пак броят на смъртните случаи и пострадванията към момента е прекомерно висок.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР