1080 лева трябва да стане минималната работна заплата следващата година.

...
1080 лева трябва да стане минималната работна заплата следващата година.
Коментари Харесай

КНСБ: Най-малко 1080 лева ще бъде минималната заплата догодина

1080 лв. би трябвало да стане минималната работна заплата идната година. Това сочат плановете на КНСБ. Размерът би трябвало да е подобен, с цел да се съблюдава законовото условие минималното заплащане да бъде 50 на 100 от междинната заплата у нас.

„ Mерим издръжа на живота от 30 години. Последните данни демонстрират, че 1450 лв. са нужни за един работещ. Новият размер на минималната няма да докара до адекватност, само че ще приближи до тази прехрана “, разяснява основният икономист в КНСБ Любослав Костов.

„ Не всеки, който работи на минимална заплата да е работещ безпаричен, а да може да си заплати сметките и да живее естествен живот. Размерът на минималната заплата следващата година би трябвало да бъде най-малко 1080 лв. “, съобщи още той.

 Предупреждение за обилни превалявания и гръмотевици в сряда 1 мин. Предупреждение за обилни превалявания и гръмотевици в сряда  Моторист почина на място при тежък конфликт във Враца (СНИМКИ) 2 мин. Моторист почина на място при тежък конфликт във Враца (СНИМКИ)  Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя 5 мин. Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя  Престрелки в Народното събрание за изтекли записи на „ Продължаваме промяната “ 2 мин. Престрелки в Народното събрание за изтекли записи на „ Продължаваме промяната “  Подозрения за прикриване на следи след злополуката с кола на НСО 3 мин. Подозрения за прикриване на следи след злополуката с кола на НСО  Агресия във влака: Разярен пасажер атакува кондуктор 2 мин. Агресия във влака: Разярен пасажер атакува кондуктор  Предупреждение за обилни превалявания и гръмотевици в сряда 1 мин. Предупреждение за обилни превалявания и гръмотевици в сряда  Моторист почина на място при тежък конфликт във Враца (СНИМКИ) 2 мин. Моторист почина на място при тежък конфликт във Враца (СНИМКИ)  Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя 5 мин. Георги Георгиев: Известен шеф-готвач е получил 100 000 лева, с цел да картографира гробищата в Банкя  Престрелки в Народното събрание за изтекли записи на „ Продължаваме промяната “ 2 мин. Престрелки в Народното събрание за изтекли записи на „ Продължаваме промяната “  Подозрения за прикриване на следи след злополуката с кола на НСО 3 мин. Подозрения за прикриване на следи след злополуката с кола на НСО  Агресия във влака: Разярен пасажер атакува кондуктор 2 мин. Агресия във влака: Разярен пасажер атакува кондуктор

„ На 1 септември министърът на труда и обществената политика би трябвало да дефинира минималната работна заплата за идната година “, уточни още Костов и напомни, че близо 2200 лева е средната заплата за първото тримесечие на тази година.

По думите му предлагането за бъдещата минимална работна заплата е за 15,7% растеж.

От 1 януари 2024 година минималната работна заплата стана 933 лв..

В една от областите са наети 89 000 души по трудови връзки, като цели 26 600 от тях работят на минимална заплата

Любослав Костов изрази вяра за придвижване в процеса на договаряне сред синдикатите и Министерството на труда и обществената политика по отношение на транспониране на текстовете на Европейската инструкция за минималната работна.

По думите му крайният период за транспониране е 15 ноември и евентуално срокът няма да бъде спазен. В отговор на въпрос дали тази сума би била съответна. КНСБ предлага да има разнообразни минимални заплати по отношение на просветителната степен.

„ Разговорът на политическо равнище сред нас и работодателските организации не е преставал, само че на по-практическа основа е мъчно да има доближаване на позициите, тъй като възгледите ни са диаметрално противоположни. Нашата цел е минималната заплата да бъде колкото е допустимо по-висока, техният - тъкмо противоположното “, разяснява инж. Димитър Манолов, президент на КТ „ Подкрепа “.

Съветът на ректорите разгласи протестна подготвеност на 20 май, а държавното управление отпусна незабавно 39 млн. лв.

Той уточни още, че работят в условия на сериозна политическа неустойчивост, което постоянно се отразява на резултата на работата на синдикатите.

По думите му в България към този момент е направена първата стъпка по имплементиране на директивата и законово е въведен методът, по който се дефинира минималната работна заплата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР