Причината за проверките в столичната болница по онкология е анонимен

...
Причината за проверките в столичната болница по онкология е анонимен
Коментари Харесай

Д-р Константинов: Причината за проверките в болницата по онкология е анонимен сигнал

" Причината за инспекциите в столичната болница по онкология е неизвестен сигнал . Вчера Министерството на здравеопазването доста ме улесни, тъй като разгласява " тежките ни провинения ". Това сподели в националния пресклуб на Българска телеграфна агенция доктор Стефан Константинов, който преди дни беше освободен от директорския пост на Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология. 

" През 2017 година поех болничното заведение, която беше с задължения, а предходната година болничното заведение приключи с над половин милион лв. облага. Няма просрочени отговорности към днешна дата , макар високите цени на консумативи. През всички години заплатите са се повишавали. Пациентите на болничното заведение не са намалели, като през предходната година са били изписани над 12 хиляди заболели. Инвестициите, които сме правили през предходната година, са близо един милион лв. лични средства. За пет години няма нито един уволнен , назначени са много младежи. Пенсионирани са някои от сътрудниците, само че мисля, че хора на 75-годишна възраст би трябвало да се пенсионират ", изясни доктор Константинов.

" На 2 февруари тази година получихме писмо, че поради сигнал стартира инспекция от звеното " Вътрешен одит " към Министерството на здравеопазването. През април по същия сигнал стартира инспекция и на Изпълнителна организация " Медицински одит ", уточни още той и добави, че болничното заведение е проверявана и от полиция, прокуратура и други



На конференцията, на тематика " Отчет за управлението и активността на Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология (УСБАЛО) от септември 2017 година до юли 2022 година, участваха още доктор Чавдар Маринов и Биляна Огнянова .

Припомняме, че министъра на опазването на здравето Асена Сербезова смени шефа на Университетска профилирана болница за интензивно лекуване по онкология ЕАД (УСБАЛО) д-р Стефан Константинов. За краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на лечебното заведение до провеждането на конкурс е назначен  проф. Панайот Куртев .

Това са аргументите за отстраняването на доктор Стефан Константинов от служба шеф на лечебното заведение, които разгласиха от Министерството на здравеопазването:

" По постъпили сигнали в Министерството на здравеопазването, звеното „ Вътрешен одит “ е направило инспекция в УСБАЛО ЕАД. Проверяващите са установили нарушавания на Закона за публичните поръчки, неприлагане на системата за двоен автограф в 4 от общо 11 тествани контракта ". 

" Сред нарушаванията, установени от звеното „ Вътрешен одит “, е, че изпълнителният шеф на лечебното заведение не е свикал общото заседание за избор на нов Научен съвет след приключване на избрания мандат. Установено е, че дейности са подхванати в края на месец януари т. година – близо 10 години след избора на предходния състав на Съвета ". 

В интервала септември 2017 година – декември 2021 година не са провеждани състезания за заемане на академична служба „ помощник “, „ основен помощник “ и „ доцент “.

Извършена през месец април т. г. извънредна инспекция на ИАМН в лечебното заведение установи противоречие сред Правилника на болничното заведение и разрешението за реализиране на лечебна активност – в Правилника за устройството, активността и вътрешния ред на УСБАЛО не са регламентирани структурата и активността на Отделение по гръдна хирургия, Отделение по хирургия на гърда, Отделение по оперативна гинекология и Отделение по консервативна гинекология, което съставлява нарушаване на член 50, алинея 1 от ЗЛЗ.

Проверката откри, че в УСБАЛО е одобрен „ Ценоразпис на медицинските услуги по избор на пациенти и в допълнение поискани услуги, свързани с оказването на здравна помощ, които се заплащат по цени, избрани от УСБАЛО ЕАД, при съблюдаване на условията на Наредбата “. С определянето на разнообразни цени за в допълнение поисканата услуга „ избор на лекар/екип от медицински експерти “ според от типа на клиничната пътека и сложността и/или продължителността на операцията, интервенцията/дейността, която ще бъде осъществена на пациента, е извършено нарушаване на член 31, алинея 2 от Наредбата за реализиране правото на достъп до здравна помощ. Съгласно Наредбата не е възможно определянето на разнообразни цени за избор на лекар/екип според от сложността и/или продължителността на съответната активност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР