При взрива до колата на главния прокурор Иван Гешев не

...
При взрива до колата на главния прокурор Иван Гешев не
Коментари Харесай

При взрива до колата на Гешев не е използван тротил, каза Демерджиев

При гърмежа до колата на основния прокурор Иван Гешев не е употребен тротил, а рядко употребявано вещество. Това сподели служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в сряда.

Думите му идват, откакто в началото зам.-главният прокурор и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов сподели, че при детонацията до автомобила на Гешев на 1 май е избухнало взривно устройство с към 3 кг тротилов еквивалент.

В сряда министърът на вътрешните работи отхвърли тази информация. Той уточни, че в тази ситуация е употребявано друго вещество, което рядко се употребява в България.

" Това дава избрани насоки при следствието ", добави министърът. Той повтори изказванието си от преди дни, че няма метод гърмежът да проникне в колата на Гешев, която е била бронирана.

" Очевидно този гърмеж е имал за цел нещо друго, то би трябвало да бъде изяснено в хода на следственото дело ", сподели още министърът. " Мисля, че някой различен дължи опрощение за това, че подведе българските жители ".

След детонацията специалисти показаха, че гърмежът е бил с три кг тротилов еквивалент. Според тях провалите от такова количество и вещество щяха да бъдат по-големи. Съмнения породиха и фотосите от мястото, които не кореспондираха с изказванията на прокуратурата за огромен кратер и четири-пет метра огнен дирек.

В сряда Демерджиев сподели още и че Министерство на вътрешните работи към този момент разполага с съответна информация за лица, които са свързани с гърмежа против основния прокурор. По думите му защото размерът на данните е огромен, част от тях се обработват от анализатори от Европол. Той не даде повече детайлности.

Новината за типа на веществото, употребявано за изработката на взривното устройство, идва, откакто преди близо седмица Демерджиев опроверга и други изказвания на прокуратурата. Тогава той по време на детонацията - изказване, което заместникът на Гешев Борислав Сарафов направи в деня на гърмежа. Впоследствие Сарафов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР