При сериозните климатични промени, които настъпват през последните години, проблемът

...
При сериозните климатични промени, които настъпват през последните години, проблемът
Коментари Харесай

Нов закон променя статута на Агенцията за борба с градушките

При сериозните климатични промени, които настъпват през последните години, казусът с градушките ще става все по-голям и предотвратяването им все по-сложно, разяснява министърът на земеделието Румен Порожанов.
Според него единственият късмет на земеделските производители да понижат вредите от градушки е в приемането на новия закон, който ще промени статута на Агенцията за битка с градушките и ще разшири обсега на опазваните площи.
Това обаче е обвързвано и със сериозен финансов запас.
„ Очакванията са, че при тези внезапни климатични промени казусът с градушките ще е много сериозен. В момента ние сме заредени със съответните ракети. Имаме площадки, които покриват малко над 1/3 от земеделските площи ", сподели Порожанов.
В момента организацията изстрелва ракети от 199 площадки, сподели пред „ Хоризонт " шефът ѝ Ваньо Славеев в деня на откриването на тазгодишния сезон.
„ На всяка ракетна площадка заредеността е 30 ракети. Агенцията разполага с 8 хиляди 608 ракети. Преди години статистиката показваше, че от 3 до 6 хиляди ракети е междинният разход за година, само че има години, в които са 14 хиляди, има години, в които са 10 хиляди. За началото на сезона сме заредени. При нужда ще заявим в допълнение, тъй че ракети ще имаме ".
Придобит е нов програмен продукт за самолетния прийом. Вече се работи с 5 радара, а не с 3. До края на годината ще бъдат инсталирани още 2 радара в Шумен и село Ярлово, сподели още той и изясни:
„ Тези радари правят наблюдаване на въздушното пространство на територията и прилежащите ни страни. Когато се види облак с надкритични параметри, се влияе върху него по този начин, че да не се позволен твърди превалявания на земята. Това ни дава опция най-малко 1-2 часа преди този момент да знаем ".
Министерството стартира нов закон, който планува Агенцията за битка с градушките да стане държавно дружество, а опазваните площи да се усилят.
За да се разшири обсегът на опазваните площи и да се пазят освен аграрни земи, само че и градовете, ще се вкара такса „ градушка ". За земеделците тя ще е 50 стотинки на декар. Ще би трябвало да заплащат и застрахователите. Идеята е да в законопроекта е да се отделят по 0,8% годишно по каско на всеки осигурител. Целта е годишно да се събират към 5-6 милиона лв. от застрахователите. На този стадий обаче застрахователите са изрично срещу.
„ Ако не бъдат включени в частта на приходната част, това значи тежестта на финансирането да се придвижи върху земеделските производители и бюджетът, като не виждам бюджетът по какъв начин би надхвърлил това, което финансира все още ", сподели Порожанов.
Към момента са подадени 12 заявки за обезщетение за 4720 декара, от които към 1500 са пшеница, към 2000 декара са царевица и от другите култури по-малко, сподели заместник-министърът Цветан Димитров.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР