При обстрел на автомобила на руските военни от мироопазващия контингент

...
При обстрел на автомобила на руските военни от мироопазващия контингент
Коментари Харесай

Зам.-командирът на подводните сили на руския Северен флот е убит при обстрел в Нагорни Карабах

При обстрел на автомобила на съветските военни от мироопазващия контингент в Нагорни Карабах е погубен зам.-командващият подводните сили на Северния флот капитан 1-ви сан Иван Ковган . Това оповестиха изданията " " и " ".

52-годишният Ковган е бил зам.-командир на контингента, ситуиран в района в резултат на съглашението сред Баку, Ереван и Москва , се споделя в изказване на Клуба на подводничарите в Санкт Петербург . Званието капитан 1-ви сан подхожда на званието полковник, прецизира Радио Свобода.

Нагорни Карабах е район в Южен Кавказ , обитаем най-вече с етнически арменци. С поддръжката на Армения той разгласи обособяване от Азербайджан и автономност при започване на 90-те години и от този момент е мотив за напрежение сред двете страни.

Споразумението сред премиера на Армения Никол Пашинян , президента на Азербайджан Илхам Алиев и президента на Русия Владимир Путин пристигна през 2020 г след 6-месечна война в Нагорни Карабах. От тогава съветски мироопазващ контингент е ситуиран в района.

В сряда Азербайджан и арменското управление на отделилия се район се споразумяха за преустановяване на огъня, 24 часа откакто Баку атакува Нагорни Карабах.

Въпреки това пукотевица е имало. Министерствата на защитата на Русия и Азербайджан оповестиха в сряда за гибелта на няколко участници в задачата. Броят на починалите не е разгласен публично, съветският Първи канал заяви за четирима.

От февруари 2022 година Северният флот взе участие и в съветската инвазия в Украйна. За присъединяване на Коган във войната не се загатва в известията за гибелта му.

В отчетите на управляващите не се споделя кой е разкрил огън по съветските военни. В четвъртък президентът на Азербайджан Илхам Алиев в телефонен диалог с президента на Русия Владимир Путин се извини за гибелта на миротворците и предложи да заплати финансова помощ на фамилиите им, заяви Кремъл.

Това евентуално значи, че руснаците са нападнати от азербайджанските военни. Отговорът на Путин не е обявен.

В сряда здравната сестра от карабахското село Мец Севан Манджикян описа пред арменската работа на Радио Свобода за случая с обстрела на съветски военнослужещи от азербайджанските военни по време на евакуацията на деца. Баку отхвърля това да се е случило.

Полицията в Нагорни Карабах също заяви, че въоръжените сили на Азербайджан нарушават съглашението за преустановяване на огъня и стрелят в Степанакерт и прилежащи територии.

Полицията прикани хората да останат в убежищата. Тя е уведомила командването на съветските миротворци за срелбата с искане да се вземат незабавни ограничения.

Тези събития текат на фона на към този момент завършилите без изказвания договаряния за " реинтеграция " на етническите арменци в сепаратисткия район.

Днес на масата за договаряния в азербайджанския град Евлакс седнаха представители на управляващите в Азербайджан и арменското управление на Нагорни Карабах. Разговорът е разследване от във сряда за преустановяване на огъня, денонощие откакто Баку отделилия се район.

С примирието в сряда управляващите на самопровъзгласилата се република в действителност се съгласиха с всички претенции на азербайджанската страна, в това число да предадат оръжията си.

В четвъртък договарящите и от двете страни си размениха обвинявания и опровержения във връзка със известията за престрелки и явни нарушавания на примирието.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР