Президентът Владимир Путин смята, че отношенията между България и Русия

...
Президентът Владимир Путин смята, че отношенията между България и Русия
Коментари Харесай

Радев и Путин обсъдиха двустранните отношения и икономическото сътрудничество

Президентът Владимир Путин счита, че връзките сред България и Русия последователно се възвръщат. А президенът Румен Радев прикани българското държавно управление да договаря с съветската страна за понижаване на цените на съветския газ. Това стана ясно от срещата на президентите Румен Радев и Владимир Путин. Българският държавен глава е в Санкт Петербург за присъединяване в Международния стопански конгрес.


Президентите Владимир Путин и Румен Радев се срещат за повторно след диалога им в Сочи през май предходната година. Тогава след 10 годишно спиране беше възобновен разговорът на най- високо политическо равнище сред България и Русия. Румен Радев прикани държавните управления на двете страни да материализират възобновените контакти.

Президентите на България и Русия разговаряха в двореца Константиновский в Санкт Петербург. По думите на Румен Радев втората им среща в подобен къс интервал е знак за нова динамичност в двустранните връзки.

Владимир Путин - президент на Русия: Много се веселя още веднъж да се срещнем с Вас. В началото на нашата среща ние установяваме, че връзките сред Русия и България последователно се възвръщат. За това приказва не огромен, само че резистентен стокообмен за първото тримесечие на годината - положителна динамичност се отбелязва с растеж от 2,8%. По безспорни числа бихме могли да реализираме повече, само че се радваме, че се активизираха връзките сред държавното управление, парламентите. Започна работа междуправителствената комисия. Това демонстрира, че използваме всички посоки за активизация на нашите връзки във всички посоки. Надявам се, че вашето присъединяване и работата на Международния стопански конгрес ще бъдат забавни и потребни.
В диалога Румен Радев е акцентира, че Русия има място в построяването на АЕЦ Белене, а Путин е сложили въпроса за държавни гаранции при построяването на Централата. Българският президент е декларирал, че става въпрос за дълготраен план и страната не може да поеме този риск.

Ако желаеме да запазим стратегическите връзки сред България и Русия за доставка на газ, двете страни би трябвало да са по-гъвкави, е мнението на президента Радев.

Пред съветската делегация той е подчертал, че към този момент има има многообразие на цени и снабдители и благоприятни условия за диверсификация. Заявил е, че от предходната седмица България купува полутечен газ от Съединени американски щати и то на по-изгодна цена от тази на съветския газ.
Румен Радев: Време е и българското държавно управление да не е срамежливо, а да подходи по-гъвкаво за договаряния за цената. Поставих намерено този въпрос. Не изземам функционалностите на държавното управление. Отварям врата да договаря с " Газпром ".
Президентът Радев съобщи пред съветския си сътрудник, че България е член на Европейски Съюз и НАТО, само че това не изключва развиването на интензивни връзки с Руската федерация. Конструктивният и отворен разговор и прагматичното съдействие са ключът към мирна и просперираща Европа, уточни българският президент.

Санкт-Петербургският интернационален стопански конгрес се организира повече от 20 години. Броят на участниците нормално надвишава 15 000 души. Организира се от държавното управление на Русия и като домакини в него вземат участие най-големите съветски компании.

Основните тематики на форума са свързани със положението на световната стопанска система и новите провокации. Една от основните тематики е развиването и модернизацията на енергийния бранш.

В подтекста на застой на съветската стопанска система и напрежение сред Москва и западните страни се организира това издание на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург.

Владимир Путин съобщи, че Русия е готова да се откаже от контракта за нуклеарен надзор със Съединените щати, прочут като СТАРТ, който лимитира стратегическите въоръжения. Договорът изтича след две години, а Путин упрекна американската страна, че бави началото на нови договаряния.

Руският президент разкритикува Вашингтон поради отдръпването от Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват, отхвърли изказванията, че Москва нарушава този контракт и акцентира, че точно американците са разположили ракетни системи в Румъния и имат проекти за Полша.

Широк обсег от тематики ще бъдат разисквани в Санкт Петербург, където тази година са регистрирани над 17 000 участници от 75 страни.

Инвестиционният конгрес, именуван още " Руският Давос ", се организира от 1997 година, от 2006 година е под патронажа на Владимир Путин.

По-късно денем Румен Радев се срещна и с представители на българската общественост в Санкт Петербург. Утре българският държавен глава ще взе участие в президентския панел на форума, отдаден на осъществяването на задачите за стабилно развиване на Организация на обединените нации до 2030 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР